Bu bölümdeki örnek metni inceleyerek sirkesini, sarımsağını hesap eden paçayı yiyemez atasözü ile ilgili kompozisyon yazısı adına kısaca fikir edinebilirsiniz.
Bir şeye ulaşmak için bazı konularda harcamalara göz yummak gerekiyor. Aman fazla param çıkmasın deyip ekonomik anlamda kendimizi kısıtlarsak o zaman istediğimiz şey gerçekleşmez. Yani aklımıza koyduğumuz güzle bir iş var. Onu gerçekleştirmek için bazı giderler söz konusu olacaktır. Bu durumda ne yapılması gerekiyorsa onları yapmalı ve çeşitli harcamaları gözden çıkarmalıyız.
İstediğimiz bir şeyin gerçekleşmesi için bazı fedakarlıklar yapmalıyız. Yani amacımıza ulaşmak için giderlerimizi hesaplamamalıyız. Bazı şeylerden dün vermek gerekir ki isteğimize ulaşalım. Paça çorbası içmek için sirke ve sarımsak kullanmak gerekir değil mi? Eğer bunları masraflı olur diye hesap edersek paça çorbasını da içemeyiz. İşte hayatta olmasını istediğimiz her ne varsa bu konular ile ilgili doğal olarak bazı harcamalar yapmalıyız. Eğer harcamadan kaçınırsak, o zaman istediğimiz şeye ulaşamayız.
Örneğin okumak istiyoruz. Okuyup gelecekte iyi bir meslek sahibi olarak çalışmayı amaç edinmişiz. Tabi bunun için de eğitim masrafları olacaktır. Sonunda istediğimize, hayalimize kavuşmak için kitap, defter, kalem gibi, kırtasiye ihtiyaçlarımız için para harcayacağız. Üniversite okuyorsak –genelde il dışında okunuyor- ev tutuyoruz veya yurtta kalıyoruz. Yani her şey için belirli miktarda giderimizi oluyor. Bunlar son derece normaldir. Ben para harcamadan okuyayım derseniz bu işin sonunda hayalinize ulaşamazsınız. Dolayısıyla para harcamadan hiçbir şekilde eğitim alamaz ve okuyamayız.
Özetlemek gerekirse hayatı akışına bırakmalıyız. Koyduğumuz hedefleri elde etmenin çok da kolay olmadığını bilmeliyiz. Bu hedeflere ulaşmak için çeşitli giderlerimiz elbette olacaktır. Kısacası sirkeyi, sarımsağı hesap eden (düşünen) paçayı yiyemez. O yüzden fazla hesap yapmadan yapacağımız harcamaları göze almalıyız. Hiçbir şey fedakarlıkta bulunmadan, harcama yapmadan, göze almadan elde edilmiyor.