Bu bölümdeki metni inceleyerek ölümden ne korkarsın korkma ebedi varsın sözü ile ilgili bir kompozisyon yazısı için kısaca fikir edinebilirsiniz.
İnsanlar genel olarak ölümden korkar. Canların talı olması nedeniyle ölümün yüzü soğuk gelir insanlara. Ama esasında yok olan bedendir, manevi anlamda ise ebedi var olmak mümkündür. Ölümün hayatın sonu gibi görünse de ebedi yaşam için sadece bir geçiş dönemini ifade eder.
Her canlı için hayatta kalmak en öncelikli konudur. Çünkü canlar tatlıdır. Bu nedenle kimse ölmeyi istemez. Buradan hareketle ölümün yüzü soğuktur diyebiliriz. Fakat taşıdığımız can sadece bedenimizdedir. Ömrümüzü tamamladığımızda can bedenden çıkar. Ruhumuzu Allah'a teslim etmiş oluruz. Yani biz ölünce hayat tamamen sona ermiyor.
Ölüm ebedi âleme giden yolda sadece bir evredir. Bir de ahiret var ki, asıl hayat oradadır. Bundan dolayı ölümden korkmamalıyız. Örneğin peygamber efendimiz Allah'ın habibidir. Habib sevgili demektir. Allah'ın sevgilisi bile ölümü tatmışken biz inananlar olarak niçin ölümden korkalım değil mi? Dolaysısıyla ölümle birlikte yüce Rabbimize kavuşacağız. Bu yüzden korkmaya gerek yoktur. Asıl yaşam öteki dünyadadır. Bu dünya ise fanidir. Kimse burada baki olarak kalmayacaktır. Canımız her ne kadar tatlı olsa da her canlı ölümü tadacak, ebedi âleme ulaşacaktır.
Sonuç olarak ölüm bir son değildir. Ebedi olarak var olduğumuzu ahret inancı açıkça göstermektedir. Yüce Allah kavuşmak için bu dünyadan göçüp ahrete intikal ediyoruz. Mahşer günü geldiğinde ise herkes yeniden dirilecek ve dünyada yaptıklarımızın karşılığını alacağız. Orada hesap gününden sonra müminler cennette sonsuza kadar var olacaktır. Yunus Emre'nin ölüden en korkarsın korkma ebedi varsın sözünün anlamı kısaca bu şekilde anlatılabilir.
Etiketler:
Kompozisyonlar