Bu bölümdeki kompozisyon metnini inceleyerek kaygı ile ilgili konuşma sınavı hazırlığı yaparken kısaca fikir edinebilirsiniz.
Merhaba, bugün size kaygı konusunu anlatacağım. Kaygı, insanın bir konu ile ilgili içinde bir endişe hissetmesi ve buna bağlı olarak telaşa düşmesi olarak tanımlanabilir. Kaygı olumsuz durumlar dışında aşırı olmadıkça aslında iyi bir şeydir. İnsanın bir amaca yönelik yaşadığı kaygı iyidir. Sınav kaygısı yaşayan birinin çalışması buna örnek verilebilir.
Mesela insanlarda gelecek kaygısı, sınav kaygısı, sevdiklerini kaybetme düşüncesiyle oluşan kaygı, bir işe, okula veya bir yere yetişme kaygısı, çocuğu kaybolan ya da eve geç gelen bir annenin onun başına bir şey gelmesinden korkması gibi farklı konularda yaşanabiliyor. Hayat hep bir hareketlilik halinde olduğundan kaygısız bir günümüz geçmiyor.
Kaygının korkuyla, paniğe kapılmayla da bir ilgisi var. Sakladığımız bir gerçeğin açığa çıkma ihtimaliyle ilgili başkalarının öğrenmesi durumu da bizi kaygıya düşürür. Sebebi ne olursa olsun kaygılıyken üzerimizde bir tedirginlik vardır. Bu tedirginlik kendimizi sıkıntılı duruma düşürür. Normalde insan rahat olmak ister ama kaygı hali buna engel olur.
Kaygılarımız bir konuda nasıl aksiyon alacağımızı belirliyor. Geleceği garantiye almak için kaygılarımızı giderecek şekilde çalışırız. Korktuğumuzun başımıza gelmemesi için gereken önlemleri tez elden alırız. Yani yaşadığımız kaygı davranışlarımızı belirler.
Sonuç olarak herkes kendisini ilgilendiren bazı konularda kaygı yaşayabilir. Kaygı insan hayatında gerek başarı için, gerek yakınlarımıza bir ley olmaması için gerekse korktuğumuz konularda ortaya çıkan bir duygu halidir. Kaygılandığımız konularda bir aksilik olmayınca, işlerimiz yolunda gidince bizi sıkıntıya sokan bu olumsuz duygu yerini ferahlığa bırakır. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Etiketler:
Konuşma Metni