Bu bölümdeki örnek metni inceleyip verilmesi en kolay şey nasihat, alınması en güç şey ibrettir özdeyişi ile ilgili kompozisyon yazısı adına kısaca fikir alabilirsiniz.
İnsanlara nasihat vermek kolay gelir ama yaşadığı acı tecrübelerden ibret almak söz konusu olduğunda bunu herkes yapamaz. Oysa hayatta karşılaştığımız olayların her biri ibret alınacak derslerle doludur. Önemli olan bu yaşantılardan ibret alıp kendimiz adına ders çıkarmaktır.
Çevremizdeki kişiler birçok konuda bize nasihat verirler. Yani karşılaştığımız bir durumla ilgili akıl verirler. Oysa nasihat vermek çok kolaydır. Önemli olan ibret almaktır. İbret almayı da herkes tam anlamıyla yapamaz. Çünkü ibret almak son derece zor bir konudur.
Küçükler hayat hakkında henüz tecrübe sahibi değildir. Büyükler ise çok şey yaşamış olduğu için, birçok konuda deneyim kazanmıştır. Yani, bize en çok da aile büyüklerimiz veya iletişim halinde bulunduğumu yetişkinler nasihat verir. Onların asıl amacı bizim hata yapmamızı önlemektir. Çünkü onlar hata yapa yapa bugüne gelmişlerdir. Bize nasihat vererek aynı hayat düşmemizi istemezler. Bence büyüklerimizin nasihatlerine kulak vermeliyiz. Onlar her zaman iyiliğimiz ister. Aslında bunu yaparken iyi niyetlidirler.
Örneğin annemiz veya babamız bize şunu yapma şöyle olur falan diyebilir. Genellikle büyüklerimizin verdiği nasihatler zorumuza gider. Bu öğütleri pek de hoş karşılamayız. Bu sözler zorumuza gitmemelidir. Onlar ibret almış ki bize öyle tembihte bulunuyorlar. Biz daha küçük olduğumuz için ibret almakta zorlanırız. Çünkü verilmesi en kolay şey nasihat, alınması en güç şey ibrettir.
Benim kızdığım nokta, kendileri aynı olaydan ibret almadığı halde bize nasihat vermeye kalkışan insanlardır. Aile büyüklerimiz dışında bazı insanlar yaşadıklarından ibret almamış olabiliyor. Üstelik bize de öğüt vermeye çalışıyorlar. Ben buna çok sinirleniyorum. Onlar önce kendileri ibret alsınlar, sonra bana öğüt versinler diyorum. İşte nasihat vermek sonuçta kolay olduğu için böyle oluyor.
Etiketler:
Kompozisyonlar