Bu bölümdeki metni inceleyerek dinleyen yoksa türkü söyleme konulu kompozisyon yazısı adına fikir sahibi olabilirsiniz.
Herhangi bir konuda konuşmanın, bir şeyler anlatmanın işe yaraması, amacına uygun olması için karşı tarafla aramızda bir etkileşim olmalıdır. Biz anlatırız anlatmasına da karşı taraf bunlara ilgisiz kalıyorsa, o zaman kendimizi yormaya gerek yoktur. Yani bizi dinlemeyen varsa konuşmak da boşunadır. Böyle bir durumda susmak daha mantıklıdır.
Birinin türkü söylemesi anında onu dinleyenleirn olmaması insanların başka şeylerle ilgilendiğini veya söylediğiniz türkünün onların ilgisini çekmediğini gösterir. İlgi çekmeyen konularda konuşurken dinleyicilerin bizi dinlememesi konusunu dikkate almak gerekiyor.
Siz bir iş yapıyorsunuz ve kimse sizi dinlemiyor, dikkate almıyor, anlattıklarınızla ilgilenmiyorsa o zaman kimsenin umurunda olmayan bu işe son vermek daha doğru olur. Mesela siz konuşmacı olarak büyük bir kalabalığın huzuruna çıktığınızda anlattıklarınızı kimse dinlemiyorsa orada bir sorun var demektir. Ya dinleyiciler bu konulara ilgisizdir ya da anlatımınızda eksiklik vardır. Konuyu daha eğlenceli ve ilginç bir yöntemle anlatanı herkes iyi dinler. Bu yüzden konuşmacı olan kişinin dinleyicilere hitap edecek, onların ilgisini uayndıracak bir anlatım tarzı geliştirmesi gerekiyor.
Sonuç olarak yapılan bir işin ilgi çekici olmasına önem vermeliyiz. Her kesime hitap etmesine dikkat etmeliyiz. İlgisini çekmeyen bir konuya kimse dikkat etmez, kulak vermez. Dinleyen taraf zaten oraya bir şeyler dinlemek için gelmiştir. Bu durumda anlatıcı kişinin hazırlıklı ve insanların dikkatle dinlemesini sağlayacak bir anlatıma sahip olması büyük önem taşır. Her şeye rağmen insanlar size, anlatıklarınıza kayıtsız kalıyorsa o zaman son çare hiç konuşmamaktır.
Etiketler:
Kompozisyonlar