Bu bölümde inceleyerek fikir alacağınız kompozisyon yazısı: Cenaze senin evinde değilse helva her zaman tatlı gelir ne demek? Konuyla ilgili kompozisyon yazınız.
İnsanlar kendisini yakınen etkilemeyen bir olaya karşı çok fazla ilgili olmaz. Ynai oklumsuz bir olay bir başkasının başına geldiğinden bunun acısını en çok o kişiler tutar. Başkası için bu acı çok fazla üzüntü verici değildir. Mesela oturduğumuz mahallede tanıdık birinin evinde cenaze olduğunda onlar ağlar, yas tutar ama biz sadece gider baş sağlığı dileriz. Onlar kadar üzülmeyiz.
Cenaze olan ev içinde yas ve acı olan evdir. Bu acı sadece o evin içindekilere çok ağır gelir. Dışarıdan biri için bu acı çok bir şey ifade etmez. Çünkü ona göre hava hoş, gün güzeldir. Dolayısıyla ölü sizin evden olmayınca helvası da tatlı gelir. Acı veren, can yakan olay hangi eve düşerse o ev halı ve yakın akrabaları bunun etkisinde daha çok kalıyor. Ölüm, yaralanma, kaza, veya başka bir sorun meydana geldiğinde yabancılar için bu durumlar kafaya takılacak şekilde etki etmez.
Bir eve acı düştüğünde bu acıyı o evde yaşayanlar bilir. Komşuları, mahalledeki tanıdıkları için çok da üzülecek bir durum yoktur. Onların tuzu kurudur. Başkalarının evinde böyle üzüntü olmadığı için cenaze evindeki matem onlara hafif gelir. İnsan bir acıyı kendi başına geldiğinde daha iyi anlıyor. Ne kadar samimi olsa bile bir başkasının başına gelen acıdan aynı oranda etkilenmiyor. Her insanı kapsayan bıu durum hayatın bir gerçeğidir.
Sonuç olarak cenazenin bulunduğu ev yas evidir. Burada ağıt, yas, derin acı, büyük üzüntü söz konusudur. Ölen kişi, sizin ailenizden biri olmayınca yabancı birisi olunca siz de ona çok fazla üzülmezsiniz. Acı nereyi vurursa ondan en çok orada yaşayanlar etkileniyor. Başkasını bu acılar çok da lakadar etmediği için onların keyfi yerindedir.