Bu bölümdeki metni inceleyerek zorla güzellik olmaz atasözü ile ilgili konuşma sınavı hazırlığında fikir edinebilirsiniz.
Zorla bir kimseye güzel bir iş yaptırılamaz. O kişiyi zorlasanız da istediğiniz olumlu tablo ortaya çıkmaz. Kişi bir işi isteyerek yapınca o işin anlamı olur. İçinden gelmeyen birine siz baskı kurup da onu yaptırmaya çalıştığınızda bu çabanız güzel sonuç vermeyecektir.
Mesela bazı aileler çocukları okusun diye onlara baskı uyguluyor. Bu çocukların kendi içinde okuma isteği varsa zaten bir şey yapmaya gerek yoktur fakat istemeyen bir çocuğa özel ders de aldırsanız, en iyi okullarda okumasını da sağlasanız bu işten hayır gelmez. Güzellik gönüllü yapılan işlerde olur. İstenmeyen bir şeyi insana baskıyla yaptırma çabasında gönülsüzlük olduğu için bu işten olumlu bir şey elde edemeyiz.
Bir çocuğa ailesi elbise almak istese, çocuğun istekleri göz ardı edilip ailenin zorla başka bir elbise almaya çalışmasında bu tatsız durum yaşanır. Çocuk ısrarla onu beğenmediğini, almak istemediğini söylüyor da aile almak için onu zorluyorsa burada taraflar arasında bir anlaşmazlık çıkar. Yine sizi sevmeyen birine kendiniz zorla sevdirme çabası içine girmeniz olumlu netice vermeyecektir. Sevmek, beğenmek bunlar isteğe bağlı durumlardır.
Birisi sizi kendiliğinden seviyorsa zaten buna yapacak bir şey yoktur. Oysa zorli, üzerinde baskı kurarak o kişinin sizi sevmesini isterseniz bu tutumunuz geri tepecek, o kişi size daha mesafeli duracaktır. Demek ki bir şey olmuyorsa zorlamamak lazımdır. Zorlamayla bir yere varılamayacağını bilmeli, kimseyi sevmediği,, beğenmediği bir şeyden ötürü baskı altına almamalıyız. En doğrusu herkesi kendi haline bırakmaktır. İnsanların ilgi ve beğeni alanlarına karışmamaktır. Bu tür sevgi, beğeni ve keyfi durumlarda kimseyi zorlamanın bir anlamı yoktur.