Konuşma sınavı için hazırlık yaparken bu bölümdeki metni inceleyip yalancının evi yanmış kimse inanmamış atasözü ile ilgili konuşma sınavı adına kısaca fikir alabilirsiniz.
Merhaba, bugün size yalancının doğru söylemesinin bile insanı ikna edemeyeceğini anlatmak istiyorum. Yalancılığıyla insanların güvenini kaybetmiş bir kimse artık doğru söylese bile ona kimse inanmaz. Bugüne kadar belki ona çok kez inanan olmuştur. fakat bütün söylediklerinin yalan olduğu bir bir ortaya çıkınca ona inananların bu güveni tamamen kaybolmuş demektir.
Siz tamamen iyşi niyetler saf ve temiz duyguyla yürekten inanırsınız. İnandığınızı sandığınız kişin her lafı asılsız çıksa, o kişi artık yalancılığıyla gözünüzden düşer. Bundan sonra neyi doğru neyi yalan söylüyor diye düşünmeye başlarsınız. Onun size anlatıkları karşısında acaba dersiniz. Yani yalancı birinin söyledikleri kafanızda sürekli soru işareti oluşturur. Onun dediklerine hep şüpheyle bakarsınız. Çünkü o yalancılığını adeta tescillemiştir.
İnsan ilişkilerinde güven meselesi çok önemlidir. Güvendiğiniz kişinin söylediğinden emin olursunuz. Ancak geçmiş yıllardan beri çok yakın tanıdığınız biri sizi hep kandırırsa ona inanmak sizin için artık çok zor hale gelir. Bu psikolojik olarak bile insanı yıpratır. Bundan sonraki zamanlarda size önce defalarca kandırmış biri doğru bir şey bile anlatsa artık ona bile inanmazsınız.
Bir insan bir kere yalan söyler. Belki o anda içinde bulunduğu durum onu buna zorlamıştır ama bir değil, iki değil sürekli yalan söyleyen biri artık gözünüzde yalancıdır. Onun ağzıyla kuş tuttum demesine bile inanamaz hale gelirsiniz. Gözünüzle görmediğiniz hiçbir anlattığınız inandırıcılığı yoktur.
Sonuç olarak daha önce size karşı defalarca yalan söyleyen birinin güvenilmezliği kanıtlanmıştır. Onun her lafına yalan karışmış vaziyettedir. Yalan söylemeyi huy edinmiş birinin söylediklerine ise hiçbir kimse inanmaz. Kısacası yalancı doğruyu söylüyor bile olsa inandırıcılığı artık kalmamıştır.