Bu bölümdeki metni inceleyerek çıkmadık candan umut kesilmez atasözü ile ilgili yapmak istediğiniz konuşma sınavı için kısaca fikir alabilirsiniz.
Çıkmadık candan umut kesilmez sözü iki durumda kullanılır. Birincisi ölüm döşeğinde yatan ölmek üzere olan birinin hala yaşama umudu olabileceğini ifade eden anlamdır. İkincisi de gidişatı iyi olmayan bir işin umutlu sürdürülmesi, karamsarlığa kapılmadan sonuna kadar yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan anlamdır. Hiçbir şey belli olmaz, olmaz dediğiniz ters giden bir iş bile bir şey olur belki de düzelerek başarıyla sonuçlanır. Yani karamsar olup da o işten vazgeçmek doğru değildir.
Bu sözde insanın en kötü şartlarda bile iyimser olması gerektiği anlatılmak isteniyor. Hasta yatağında ölümü bekleyen, her an ölecekmiş gibi bir hali olan, ölmesi an meselesi olan biri için tablo çok umutsuz görünebilir. Ancak onun yakınları bu karamsar tablo karşısında bile onun yaşayacağına dair umudunu korumalıdır.
Ters giden ve hiç düzelmeyecekmiş gibi görünen bir iş için de aynı umudu sürdürmek gerekiyor. Biz artık bundan bir cacık olmak, ne yapsak da boş dediğimizde zaten kendimizi karamsarlığa teslim etmiş oluyoruz. Oysa her an her şey olabilir. Gidişat umut verici olmasa bile içimizde ne küçük bir umut kırıntısı olmalıdır. Şunu unutmamak gerekir ki hayat sürprizlerle doludur. Ne zaman ne yaşanacağı bilinemez. Biz elden gitti diye düşünürken bir de bakarız ki aslında iş iyiye gidiyor.
Sonuç olarak hiç umut vadetmeyen, kurtarılamaz görünen bir işte bile tamamen umudu kesmemek gerekiyor. Meselenin son anına kadar en küçük bir umut zerresi bile bizi ayakta tutar, bize moral kaynağın olur. Bu yüzden bir işi sonuna kadar götürmek gerekir. İstediğimiz güzel sonuç belki de işin en son kısmındadır. Beklemeyle geçen bu zaman diliminde çok yıpranırız, yoruluruz, umudumuz tükenmek üzere olabilir. Ama ihtimal dahlinde olumlu bir gelişme yaşanabileceğini de aklımızdan çıkarmamalıyız.