Bu bölümdeki metni inceleyerek affetmek güçlüyü daha güçlü yapar sözü ile ilgili kompozisyon yazarken kısaca fikir yürütebilirsiniz.
Bir insan için affetme işi onu eski halinden daha güçlü yapar. Affeden kişi büyüklüğünü göstermiş olur. Bu anlamda herkes bu büyüklüğü gösterecek güce sahip değildir. Birisi, canınızı yakmıştır, onun yüzünden çok acı çekmişsinizdir. Bütün bunlara rağmen bağrınız ataş basıp onu affettiğinizde gücünüzü de ortaya koymuş olursunuz. Çünkü her insan bu kadar güçlü duramaz. Sıkıntılar, çekilen acılar o kadar büyük olur ki o kişiyi affetmek asla içinizden gelmez.
Büyük bir makam, konumda bulunan kişi sıradan insanlar için çok güçlü bir karakteri temsil eder. Bunlar genelde devletin ve önemli kurumların başında olan yöneticilerdir. Herhangi bir sebeple bir hata yapmış, kalp kırmış veya suç işlemiş biri bu tür kimselerin karşısına gelince ezilip büzülür. Bu kişiler onları affedince büyüklüğünü de göstermiş olur. O zaman affedilen insanların gözünde daha güçlü görünürler. Burada gücünün artması alsında toplumsal saygınlığının büyümesini ifade eder.
Affetmek gücün, egemenliğin göstergesidir. Bir insanın bir başkasını affetme hali onun aslından ne kadar güçlü biri olduğunu kanıtlar. Güç ve makam olarak büyük olan insanlar kendisine yanlış yapıp da özür dilemeye gelen sıradan kişileri affetme olanağına sahiptir. Çünkü elinde gücü bulunduran onlardır. Sıradan kimseler bu güçlü kişilerin karşısında el pençe divan dururlar. Onlar da affedici davranırsa sahip oldukları güç ve ağırlık daha da artar.
Görüldüğü gibi biriyle aramızda yaşan bir sorun olduğunda haklı taraf biz isek o kişi karşımıza çıkıp hayatını anladığını, bize yanlış yaptığını, bundan sonra daha dikkatli olacağınız, pişman olduğunu belirterek özür dilerse onu affetmek bizim için büyüklüktür. Kendimizi yüksekte görüp de affetmeye tenezzül etmezsek işte o zaman biz yanlış davranmış oluruz. Dolayısıyla affetmek güçlünün küçük düşmesine neden olmaz, onu rezil etmez aksine daha da güçlü yapar.