Bu bölümdeki metni inceleyerek yüzünüz çarpıksa aynaya kızmayın o her şeyi olduğu gibi gösterir sözü ile ilgili kompozisyon yazısı adına fikir alabilirsiniz.
Ayna insana kendi yüzünü olduğu gibi gösterir. Bu anlamda aynaya baktığımızda yüzümüzde bir çarpıklık görüyorsak bunda aynanın bir suçu yoktur. Çünkü kendi işlevini yerine getiriyor. Sorun bizdedir ve yanlışlarımızı ayna bize tüm gerçeğiyle göstermektedir.
Bu hayatta tek gayemiz iyi ve düzgün bir insan olmak için yaşamaktır. Kötü işler yaparsak, yüzümüzde bunun izleri olur. Aynaya baktığımız zaman da bunlarla yüzleşmek zorunda kalırız. İnsanlar aynaya bakıp saçına sakalına bir ayar verir. Dışarı çıkmadan önce ayna karşısına geçip iyi görünüyor muyum diye bakma gereği duyar. Fakat aynanın hiçbir şeyi değiştirmeden her şeyi olduğu gibi, gösterme özelliği vardır. Ona baktığımızda yüzümüzde, dış görüntümüzde beğenmediğimiz bir şey olunca bunu düzeltiyoruz. Burada can sıkıcı bir görünümümüz varsa bunun aynayla ilgisi yoktur. Böyle bir durumda ayna kendimize çekidüzen vermek gerektiğini söylemiş oluyor.
İnsan genel olarak başkalarının kusurlarına odaklanıyor ama kendi hatalarını, kurularını görmek istemiyor. Ayna ise açıklarımızı, kusurlarımızı yüzümüze çarpıyor. Yaşantılarımıza bakarak nelrir yanlış yapıyoruz diye düşünmeliyiz. Kendi eylemlerimizin kötü olup olmadığını sorgulamalıyız. kendimizde hoşa gitmeyen, başkalarına zarar veren hal ve hareketler varsa bunlardan arınmalıyız ki aynaya baktığımız zaman ona kızma gereği duymayalım.
Sonuç olarak yüzümüz iç dünyamızı, karakterimizi yansıtan bir aynaya benzer. Eğer yüzümüzde istemediğimiz bir görüntü varsa bunun sebebini içimizde aramalıyız. Herkes kendi içine bakıp kusurunu, eksik yönlerini düzeltirse o zaman ayna da bize hoşumuza giden görüntüler gösterir.
Etiketler:
Kompozisyonlar