Bu bölümdeki metinde size fikir vermek için Öğrenmek pahalıdır ama cehalet çok daha pahalıdır sözü ile ilgili kompozisyon konusu üzerinde duracağız.
Bilgiye ulaşma yolları insanlara masraflı görünür. Örneğin küçük yaştan okul çağına başlıyoruz. Eğitim öğretim dönemi boyunca amacımız aslında öğrenmektir. Bu öğrenme amacı için çıktığımız eğitim yolculuğu ise uzun soluklu bir süreçtir. Üniversite de dahil genel olarak on altı yıllık bir eğitim hayatımız söz konusudur. Bu süreçte epey bir harcamamız oluyor. Yani eğitim için harcadığımız paraların haddi hesabı yoktur ama bu çok faydalı bir harcamadır.
Eğitim için bizden giden paralar, ileride rahat bir hayat yaşamamızı sağlıyor. Yol, su, elektrik olarak geri dönen eğitim giderlerin hiç kimseye yük gibi görünmemelidir. İnsan birçok masrafa girip eğitim aldığından mezun olduğu vakit artık topluma yararlı, kendini geliştirmiş, vasıflı biri, kültür seviyesi yüksek, bilimin öneminin farkında olan, akıllı ve mantıklı düşünebilen biri haline gelir. Dolayısıyla eğitime yapıla harcamaların hiçbiri çöpe gitmez. Boşuna değildir. Sonunda yine insanın kendisi karlı çıkar.
Oysa eğitimden kaçıp okumayanlar için öncelikle cehaletin karanlık dünyasında yaşamaya mahkumiyet durumu vardır. Bununla beraber cehaletle başa çıkamayan eğitimsiz kişiler için bundan sonraki hayat çok daha masraflı olacaktır. Ne düzgün bir işi olacak, ne sağlam bir geliri olacaktır. Bu düzensizlik içeren zorlu hayat da insanı masraftan masrafa sokacaktır.
Görüldüğü gibi bir tarafta insan güzel, ekonomik özgürlük ve rahatlık vadeden bir hayat, diğer tarafta ise cehaletin etkisinde, sefil ve beş parasız bir hayat vardır. Sizce aklı olan insan bu iki ihtimalden hangisini seçer diye sormak isterim. Elbette öğrenmek için başlanan eğitim yolculuğuna verdiğimiz paralar sonuna kadar helal olsun, eğitime yapılan yatırım kimseyi üzmez diyerek bitiriyorum. Eğitime harcanan paralar zorumuza gitmemelidir.
Etiketler:
Kompozisyonlar