Akran Zorbalığı ile ilgili Konuşma Sınavı

Bu sayfadaki metni inceleyip akran zorbalığı ile ilgili 2 dakikalık konuşma sınavınız adına yeteri kadar fikir sahibi olabilirsiniz.

Aynı yaş gurubundaki çocukların birbirine fiziksel veya psikolojik baskı kurması ve bu konuda zorbalık etmesi akran zorbalığıdır. Akran zorbalığında fiziksel müdahalenin yanında sözlü şiddet de vardır. Zorbalığa uğrayan için durum tam anlamıyla zulüm ve işkence gibidir. Bu çocuklar böyle bir ortamda güvensizlik yaşıyor ve hem kişisel sorunlar yaşıyorlar hem de derslerinde içine kapanık hale geliyorlar. Ne olursa olsun akran zorbalığına bir çare bulunması gerekiyor.

Akran zorbalığı genellikle okul çağındaki çocuklar arasında yaşayan bir sorundur. Güçlü olan taraf zayıfı ezmeye, ona baskı ve zorbalıkla istediğini yaptırmaya çalışır. Burada bir yıldırma politikası olduğunu söylemek mümkündür. Akran zorbalığında karanlar arasında sosyal, duygusal ve fiziksel baskı sürekli tekrarlanan olumsuz bir durum halini alıyor. Bu aşamanda zorbalığa maruz kalan bireylerde yetersizlik duygusu, korku ve kaygı durumu ağır basıyor. Bu çocuklar kendini özgürce ifade edemiyor ve sosyalleşme anlamında geride kalıyor.

Birbiriyle yaşıt olan öğrencilerin üstünlük kurma çabası ile güçsüz olanı tehdit, baskı ve korkutmayla yıldırması kabul edilemez. Her çocuk da insanlar gibi eşittir ve eğitimin huzurlu ve güvenli bir ortamda görmelidir. Ancak okullarda çeteleşme olayı var. Bir ya da birkaç çocuk çete gibi hareket ediyor ve gözüne kestirdiği zayıf karakterli öğrencilere saldırgan davranışlar gösteriyor. Genelde bu mağduriyet teneffüs aralarında, öğretmenlerin olmadığı zamanlarda ve okul çıkışında yaşanıyor. Akran zorbalığını mağduriyet olarak ifade edebiliriz. Olayda bir güçlü konumda olan fail, mağduriyete uğrayan zorbalıkla karşılaşan mağdur taraf ve çevrede olan izleyiciler olarak üç  farklı insan tipi gözlenir. İzleyici olanlar belki de korkup buna müdahale etmek istemiyor ama okul yönetimi ve eğitimciler bu sorunun çözmesi gereken kişilerdir.

Özetle akran zorbalığı çocukların kişisel gelişimini olumsuz yönde etkiler. Onların öz güven kazanmalarına engel olur. Bir bastırılmışlık duyguyla bu çocuklar kendilerini güvende hissetmez. Dolayısıyla bu sorunu çözmek için gerekli adımları atmak okul yöneticilerinin başlıca görevleri arasındadır. Akran zorbalığına meydan vermeyecek uygulamalar hayata geçirilmeli ve okullar daha güvenli hale getirilmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski