Akılları Pazara Çıkarmışlar Herkes Yine Kendi Aklını Almış Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek akılları pazara çıkarmışlar, herkes yine kendi aklını almış atasözünün ne demek istediğini anlatan bir kompozisyon konusunda fikir alabilirsiniz.

İnsanlar ne olursa olsun kendi aklına toz kondurmaz. Herkes kendini başkalarına göre daha akıllı, daha iyi düşünen biri olarak görür. Bir konuda yanlış bile yapsa bunu ciddi bir hata olarak görmez. Ne yaparsa yapsın sanki en doğrusunu, en iyisini kendi yapıyormuş gibi bir bakış açısına sahiptir.

Günlük hayatımızda bazı kişiler yanlış bir şey yapınca Allah akıl dağıtınca sen neredeydin diyerek o kişinin akılsızlık ettiğini vurgularız. Şimdi herkesin aklı yeniden dağıtılsa kimse kendi aklını bırakıp da başkasının aklını almak istemez. Çünkü bilinen bir gerçek var ki kendi aklımızı başka insanların aklıyla karşılaştırsak yine bizimki onlara göre daha üstün görünür. İşte burada da yine insanın tutum ve davranış bakımından kendini üstün görmesi durumuyla karşılaşıyoruz.

Hepimizin hayata dair bir tutumu, herhangi bir olaya farklı bir yaklaşımı, veya kişisel özelliğimize göre davranışlarımız vardır. Genel olarak başkalarının davranışını, düşünmüş tarzını beğenmeyiz. Kendimizi başkalarından üstün, daha iyi düşünen, daha mantıklı davranan biri olarak görürüz. Mesela biri yanlış bir şey yapıp üzücü veya kötü bir şeye yol açsa hemen onu linç ederiz. Ben olsam böyle olmazdı. Ben olsam bu duruma sebep olmazdım gibi onu kötülemeye kalkarız. Çünkü kendimizi üstün görme düşüncesi bize bu sözleri söyletir.

Kısacası herkes akıllı olma anlamında en iyi kendini görür. Kimse kendi aklının diğerlerinden daha noksan olduğunu kabul etmez. Akıl üstünlüğü bakımından herkes kendini en akıllı kişi olarak değerlendirir. Bu görüş, bütün insanların yapısında olan bir tutumdur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski