Zil Takıp Oynamak ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki örnek metni inceleyerek zil takıp oynamak deyimi ile ilgili kompozisyon metninizi yazarken fikir alabilirsiniz.

İnsanın zil takıp oynaması çok sevindirici bir durum karşısında yaşadığı sevincin büyük olduğunu ifade eden bir deyimdir. Ortada kişiyi çok mutlu eden bir gelişme olmuştur. Bu durum karşısında o kişi çok sevinmiştir. Onun bu sevinci zil takıp oynamak şeklinde karşılık bulur.

Meseleye çocuklar açısından bakalım. Şimdi bir çocuk ailesinden kendisine öok beğendiği bir ayakkabı almasını isteyebilir. Ailesi onun bu isteğini yerine getirdiğinde söz konusu çocuk doğal olarak çok mutlu olur. Aylardır ders çalışan, soru çözen bir öğrenci girdiği sınavdan yüksek bir puan alarak hedefine ulaşınca sevinci kat kat artar. Hayalindeki arabayı alan bir genç, istediği daireyi alan bir adam, ağır bir hastalıktan kesin olarak kurtulup iyileşen bir hasta, askerliği bitip de eve dönen bir er, yıllardır beklediği ve çok istediği bir işe atanan memurun yaşadığı sevinç çok büyük olacaktır. Bu gibi örnek olaylara baktığımızda özlemle beklenen, hayali kurulan, olması istenen bir şeyin gerçekleşmesi sonucu insanda duyulan büyük sevincin, çok mutlu olma halinin karşılığı zil takıp oynamaktır.

Sonuç olarak hepimizin yaşımıza, içinde bulunduğumuz koşullara göre irili ufaklı heveslerimiz, gerçekleşmesini istediğimiz özel hayallerimiz falan vardır. Bu isteklerimiz gerçek olduğunda, onlara kavuşmuş oluyoruz. Bu durum bizi çok sevindiriyor. Yaşadığımız büyük mutluluk kelimelerle tarif edilemiyor. Bu yüksek sevinç halini anlatabilmek için mecaz anlama gelen, süslü ifadeler olan zil takıp oynamak gibi kelime gruplarından yararlanıyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski