Yaratıcılıkla ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle defterinize bir yazı yazınız.

Bu bölümdeki metnin içeriğini okuyarak yaratıcılıkla ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle defterinize bir yazı yazınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Yaratıcılık daha önce hiç yapılmamış, üretilmemiş orijinal bir şey düşünmek veya ortaya koymaktır. Yapılan araştırmalar yaratıcılığın insanlarda farklı alanlar ilgi duyma ve çeşitli yeniliklerden yola çıkarak özgün bir şey ortaya koyduğunu göstermiştir. Yaratıcılık bazen de tesadüf eseri gelişen bir durum olabilir. Yapılan icatların bir kısmında tesadüf olan durumlar görüyoruz.

Yaratıcılık kavramının içinde bir özgünlük vardır. İlke ortaya konulan bir ürün, düşünce kopya veya taklit olmayan bir şey söz konusudur. Bu anlamda yaratıcılık yenilik demektir. Daha önceden hiç karşılaşmadığımız, bizim için son dakika gelişmesi gibi ilk olan her şey yaratıcılığın eseridir. Bir öğrencinin yaratıcı olması ders ve sınıf ortamında kimsenin dillendirmediği düşünceleri dile getirmesidir. Onun sözleri, düşünceleri oradaki herkes için farklı bir görüş anlamına gelmelidir. Bazen ders içinde öğretmenler öğrencilere konuşma fırsatı veriyor. Ayağa kalkıp kendini ifade eden öğrenci hiç kimsenin aklına gelmeyen orijinal diyebileceğimiz görüşleri söylüyorsa onun için yaratıcı düşünüyor diyebiliriz.

Okul ortamında bazen sınıftaki öğrenciler gruplara ayrılır. Bunlara aynı görev verilir. Bu tür atölye çalışmalarında her grup örnek olaya farklı bir açıdan yaklaşıp bir sonuca varır. Bu sonuçların her biri bir diğerinden ayrılan özelliğe sahiptir. Çünkü grup içindeki her öğrenci kendi özgün düşüncesini belirtir. Bu yaratıcı çalışmalar neticesinde herkesten farklı bir değerlendirme rapor edilir. İşte bu gibi çalışmalar yaratıcılığı geliştiren önemli etkinliklerdir.

Herkesin aynı şeyi söylemesi, düşünmesi gerekmez. Farklılık, farklı düşüncelere shaip olmak bu anlamda zenginlik demektir. Yaratıcılık da zenginliği sağlayan farklılıkları içinde barındıran yenilikçi bir anlayışı ifade eder. Sonuç olarak yaratıcı olmak insanlığa ilk kez tanışacağı bir alanda katkı sağlaması bakımından çok önemlidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski