Bu bölümdeki metnin içeriğini inceleyerek toplumsal kuralların olması veya olmaması toplumu nasıl etkiler sorusuna cevap olabilecek nitelikte yapacağınız bir konuşma sınavı için kısaca fikir alabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar bugün size toplumsal kuralların olması veya olmamasının topluma etkilerinden söz edeceğim. Hiç kimse bildiğiniz gibi toplumdan uzak bir yerde yalnız başına yaşamıyor. Evlerimiz hep yan yana, iç içedir. İş yerleri, mağazalar, dükkanlar, apartmanlar, parklar insanların toplum halinde yaşmasından dolayı aynı yerde inşa edilmiş vaziyettedir. Madem böyle toplum halinde yaşıyoruz. O zaman bunun bir düzeni olacak. Bu düzeni, halkın huzurunu sağlayan da toplumsal kurallardır.
Toplumsal kuralların olması insanların huzur ve güven içinde, uyumlu, herkesin birbirinin hakkına saygı duyduğu bir ortam içinde yaşamasını etkiler. Toplumun huzur ve güvene dayalı, birlik ve beraberlik içinde, herkesin başkasının hakkına saygı gösterdiği bir ortama ihtiyacı vardır. Bu düzenin oluşması için de toplumsal kuralların olması gerekiyor.
Toplumsal kuralların asıl amacı toplumu oluşturan bireylerin huzuru, günül rahatlığı içinde günlük işlerini yapabilmesi, toplumda sükunetin sağlanmasıdır. Bu kurallara uymak da her bireyin sorumluluğudur. Otobüsler, banka kuyrukları, hastane işlemleri, devlet daireleri, trafik akışı insanların kalabalık oluşturduğu toplumsal kuralların uygulandığı akla gelen önemli yerler arasındadır. Bu gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu ortamlarda birbirimizin hakkına saygı gösterme, sıramızı bekleme, trafik ışıklarına ve levhalarına uygun hareket etme, yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınma, sesimizi yükseltmeme gibi toplumsal kurallara uyulduğu takdirde orada bir sorun, anlaşmazlık falan yaşanmaz.
Toplumsal kuralların olmaması halinde toplumda sürekli bir kavga, gürültü, insanlar arasında bitmek bilmeyen tartışmalar gibi insan ilişkilerini bozan kötü durumlar, hak yeme, gasp, hırsızlık gibi halkın huzurunu kaçıran olumsuz olayların yaşanmasına muhtemeldir. Dolayısıyla hiçbir kuralın olmadığı bir yerde huzurdan, güvenli yaşamaktan söz edilemez. Kuralların olmaması en çok toplumun düzeninin bozulmasına, emniyetin sağlanamasına yol açar.
Sonuç olarak toplumsal kurallar hoşumuza gitsin veya gitmesin olması gereken kurallar bütünüdür. Herkes bir arada sorunsuz, uyumlu yaşayabilmelidir. Evden çıkıp halkın içine güvenlik kaygısı, korku ve stres yaşamadan çıkabiliyorsak, bunda toplumsal kuralların etkisi büyüktür. Anlattıklarımı dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Etiketler:
Konuşma Metni