Bu bölümdeki metni inceleyerek ön yargılı olmanın iletişim açısından zararları ne olabilir konulu yapacağınız konuşma sınavı için fikir sahibi olabilirsiniz.
Ön yargılı olduğumuzda doğrudan iletişim kurmayı zorlaştırmış oluruz. Yeni tanıdığımız, ilk kez gördüğümüz biri hakkında daha onun nasıl biri olduğunu bile anlamadığımız halde herhangi bir değerlendirme yaparsak bu yanıltıcı olur. Kişiye hemen kendi bakış açımıza göre etiketlemiş oluruz. Herkesi ilk önce olduğu gibi kabul etmeliyiz. Onunla zaman geçirdikçe gerçekten nasıl bir insan olduğunu anlarız. Hemen peşin hüküm verirsek bu yorumumuz karşı tarafın hoşuna gitmez. Bize karşı olumsuz tutum edinir. Hakkımızda kötü düşünmeye başlar. Bu da onun iletişim kurmamızı engeller.
İnsanlar konuşarak iletişim kurar. Bu nedenle kimse hakkında hemen aklımızdan bir yargıya varmamalıyız. Onunla zaman geçirmeliyiz. Olaylara, durumlara bakışını gözlemlemeliyiz. Çalışmasını, verdiği tepkileri iyi analiz etmeliyiz. Bu şekilde olduğumuzda insanları daha doğru biçimde tanımış oluruz. Hiç tanımadan geriden bakıp birisiyle ilgili ön yargılı bir söz edersek, o kişi bizden haklı olarak uzaklaşır. Dolayısıyla ön yargının iletişim üzerinde yıpratıcı, iletişimi kesici bir özelliği var. Bu iletişim için ciddi bir zarar olarak görülür. Doğru düzgün bir iletişim için ön yargıyı bir kenara atmak gerekiyor. O zaman herkes daha insani davranarak birbirini tanışıp kaynaşmak için uygun bir zemin bulur.
Sonuç olarak ön yargılı iletişim için açılan bütün kapıları sonuna kadar kapatan bir tutumdur. Bizim insan olarak iletişim halinde olmaya ihtiyacımız var. Günlük hayatın çoğu bölümü hep iletişim kurarak geçiyor. Başkalarıyla bir arada bulunuyor, oturup sohbet ediyor, oradan buradan konuşuyoruz. Bir konu hakkında toplantı falan yapıyoruz, Yine görüşlerimizi bildiriyoruz. Bütün bunlar iletişimin toplumsal hayatta çok önemli olduğunu ifade eden örneklerdir. Eğer ön yargılı olursak o zaman sağlıklı bir iletişimden söz edilemez.
Etiketler:
Konuşma Metni