Karıncadan İbret Al, Yazdan Kışı Karşılar Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek karıncadan ibret al yazan kışı karşılar sözü ile ilgili kompozisyon yazınız adına kısaca fikir edinebilirsiniz.

Karıncayı minicik bir hayvan diye küçümseriz ama ondan ibret alacağımız çok şey vardır. Bunun başında ise çalışma konusu gelir. Biz insanlar akıl sahibi olmamıza rağmen aklımızı bazen gerektiği gibi kullanmasını bilmeyiz. Oysa karınca bir hayvan olmasına karşın çalışma dendiğinde dur durak bilmez. Yazdan beri kışa hazırlığını yapar. Çünkü o bilir ki kış gelince hava şartları çok soğuk ve elverişsiz olacak. Buna bağlı olarak dışarı çıkamayacak.

Biz insanlara çalışmak, yerimizden kalkmak ağır gelir. Bir üşengeçlik bastırır içimizde. Kim kalkacak da çalışacak diye iş yapmaya eriniriz. Oysa hayat boyu çalışmak bizler için göz ardı edilemeyecek kadar mecburi bir durumdur. İbret almak için hiç kimseye bakmaya gerek yok. Bu konuda göz önünde bulunduracağımız tek canlı karıncalardır. Onlar boyunun küçüklüğüne bakmadan, kendi ihtiyaçlarını karşılamak için iş birliği halinde sürekli çalışır vaziyettedir. Çünkü hayatta kalmak için buna ihtiyaçları var. Biz insanlar da aynı karıncalar gibi üretken, çalışmaktan geri durmayan bir kimliğe bürünmeliyiz. Çalıştıkça bu emekler boşa gitmeyecek zaten. Her çalışma kendi geleceğimiz, daha iyi koşullarda yaşamamız içindir. İşte bu nedenle elimiz ayağımız tuttuğu müddetçe, sağlımız el verdiği sürece çalışıp daha iyi duruma gelmliyiz. Yoksa başkalarına el açan, muhtaç insan durumuna düşeriz. Kimse de kimseye durduk yere yardım etmez. İnsanlık da bir yere kadardır. Ben oturup çalışmayayım, insanlar bana baksın, yardım etsini, para versin diye bir şey söz konusu bile değildir.

Sonuç olarak hangi yaşta olursak olalım, şartları nasıl gelişirse gelişsin ömür boyu çalışmak durumundayız. Boş bir hayat bize göre değildir. Yarınımızı, geleceğimizi düşünerek, garanti altına almak için sürekli çalışıp bir şeyler kazanma sorumluluğu taşıyoruz. Bu konuyu es geçemeyiz. Karınca gibi ileriyi düşünüp daha güzel bir yarın için, sevdiklerimize, evlatlarımıza daha güzel bir gelecek bırakmak ve kimseye muhtaç olmamak için çalışmaktan kaçamayız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski