İnsanı Olgunlaştıran Yaşı Değil, Yaşadıklarıdır Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek Necip Fazıl şairimize ait olan insanı olgunlaştıran yaşı değil, yaşadıklarıdır sözü ile ilgili kompozisyon yazarken kısaca fikir alabilirsiniz.

Normalde kimse sorsanız yaşı büyük insanların daha olgun olduğu cevabını alırsınız. Evet, genel anlamda baktığımızda yaşlanmış kimseler daha olgun görünür. Bunda yaşın değil de onların yaşadıklarının doğrudan bir etkisi olduğunu görmek gerekiyor. Hayatta insanların yaşadığı acılar, sıkıntılar, olumsuz durumlar, travmaya yol açan dertler kişiliğimizin olgunlaşmasında yaşa göre daha önemli etki eder. Yaş yılların geçmesiyle edinilen sayısal bir kavramı ifade eder ama olgunluk çekilen çillerle büründüğümüz tecrübe halidir.

Kaç yaşında olduğumuzun olgunlukla pek bir ilgisi yoktur. Önemli olan yaşadığımız zaman süresi içinde neler yaşadığımızdır. Biz aslında hayatta karşılaştığımız pek çok olay sonucunda olgunlaşıyoruz. İnsanlar hatta ne gibi sıkıntılar yaşayabilir sorusundan yola çıkarak konuyu örneklerle biraz daha açalım. Örneğin çaresiz hastalıklar var. İşsizlik çekip eve ekmek götürememek, para kanamamak, ailesini geçindirememek buna bağlı olarak evde huzursuzluk çıkması, tartışmalar yaşanması, eşlerin boşanması gibi olumsuz durumlar olabiliyor. Bir kazaya uğrayıp uzuv kaybı yaşayıp ömrünün geri kalanını sakat yaşama ihtimali olanlar oluyor. Günaha bulaşıp büyük pişmanlık yaşayan, yaşam sevincini kaybedip her şeyden uzaklaşıp içine kapanan insan olma ihtimali de büyük sıkıntılar arasında karşımıza çıkabilir. Yani baktığımız zaman insan her türlü sıkıntıyla karşılaşabilir. Bu acı durumlar baş geldiğinde yaşınız küçük de olabilir. Küçük yaştan anne ve babasını kaybeden bir sürü çocuk olduğunu da gözü önüne alırsak işte insanın olgunlaşması yaşla değil de tamamen yaşadıklarıyla gelişen bir durumdur diyebiliriz.

Sonuç olarak bu zaman kadar neler yaşadığımıza bakıp olgunluk kavramını ondan sonra yeniden gözden geçirip değerlendirmeliyiz. Olgunluk insanın hayat tecrübesi, birçok şey yaşaması sonucu kazanılan bir haldir. Yaşı çok ilerlemiş ama hiç sıkıntı çekmemiş, hep rahatlık içinde yaşayan, varlıklı, dertsiz tasasız insandan olgunluk beklemek mantıklı değildir. Dolayısıyla büyük ya da küçük yaşta olmaktan ziyade bu yaş aralığında nelerle karşılaştık, acı bir şey yaşadık mı gibi durumlar bizi olgunlaştıran etkenlerdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski