Hayat İleriye Doğru Yaşanır, Geriye Doğru Anlaşılır Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek hayat ileriye doğru yaşanır, geriye doğru anlaşılır sözü ile ilgili kompozisyon yazısı adına fikir alabilirsiniz.

Normalde hayatımız hep ileri doğru giden bir süreci ifade eder. Yani biz ileri doğru yaşıyoruz ancak geriye dönüp baktığımızda da kendimizle ve yaşadığımız şeylerle ilgili bir değerlendirme yapabildiğimizden dolayı hayatın anlamını anlayabiliyoruz. Dolayısıyla hayat esasında geriye bakarak anlaşılmış oluyor.

Yaşadığımız her geçen gün zaman saatler ileriyi gösteriyor. Yıllar hep ileriliyor. Bu durumda yaşımız da büyümüş oluyor. Fakat geçmişte kalan ise neler yaşadığımızdır. Asıl olay geriye bakınca belli oluyor. Ben neler yaşadım, neler yaptım gibi bir değerlendirme ve kendimiz hakkında bir yargıya varma süreci yaşıyoruz. Geçmişte yaptıklarımızı bir süzgeçten geçiriyor ve hayatımızın nelere mal olduğunu, bize neler kattığını, bizden neleri alıp götürdüğünü geriye doğru bakınca daha net görebiliyoruz.

Hayatı ileriye bakarak yaşadığımızı örnekle açıklayacak olursak hepimiz de ileriye dönük hayaller kuruyor ve planlar yapıyoruz. Çünkü zaman yerinde sabit bir şekilde durmuyor, hep ileri gidiyor. Günler, haftalar, aylar hızla birbirini kovalıyor. Biz de hayat gözlerimizi açtığımız andan itibaren her gün ileri giden hayatın akışında büyüyor ve yaşlanıyoruz. İşte bu süreç hayatın ileri doğru yaşandığını açıkça gösteriyor. Fakat biz ileri gittikçe yaşantılarımız geride kalıyor. Ona da geçmiş, mazi gibi tabirler kullanıyoruz. Geçmişe baktığımız zaman da her şey film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçiyor. Doğrularımız, yanlışlarımız, artılarımız eksilerimiz bir bir gün yüzüne çıkıyor. Hayatla ilgili bir değerlendirmede bulunuyoruz. İşte bu yargıya varma hali hayata ne anlam yüklediğimizi ifade ediyor. O da neler yaşadığımıza göre değişiyor.

Sonuç olarak dakikalar, saatler ileri gitse de bizim için hayatın anlamı geri bıraktığımız zaman diliminde saklıdır. İşte bu sebepten hayatın bizim gözümüzde ne anlama geldiği geriye bakarak anlaşılır sonucuna varırız. Güzel şeyler yaşamışsak hayat bize göre güzel oluyor. Kötü bir yaşantımız olduysa o zaman hayat hakkında her şey boşmuş diyerek olumsuz düşünceler geliştiriyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski