Bu bölümdeki kompozisyon yazısını inceleyerek edep aklın dıştan görünüşüdür ile ilgili metin konusunda kısaca fikir edinebilirsiniz.
Edep dediğimiz davranış biçimlerimiz aslında aklımızda olan duygu ve düşüncelerin dışa yansımasıdır. Önce her şey zihinde cereyan eden düşünceler olarak açığa çıkar. Daha sonra bu düşünceler davranışları aracığıyla kendini gösterir.
Edep utanma, sıkılma, önce davranış toplumda doğru karşılanan davranış biçimlerinin genel adıdır. Bir insan nazik davranırsa, kötü davranışlardan uzak durup toplumda kabul gören doğru davranışlar sergilerse onun için edepli biri denilebilir. İşte bu edebe uygun davranışlar önce aklımızda meydana gelen düşünceler olarak oluşur. Bu düşünceler davranışa dönüştüğünde dıştan görünmüş olur. Dolayısıyla her davranış açığa çıkmadan önce akılda oluşan düşünceler şeklinde kendini gösterir.
İnsanların davranışlarının doğruluğuna, toplumun hoş karşıladığına bakarak edepli kimse olduklarına kanaat getirilir. Bizler edepli birere insan olmak için yaşamalıyız. Kötü, toplumun hoşuna gitmeyen istenmeyen davranışlardan uzak durduğumuz müddetçe iyi ve güzel olan davranışlarda bulunuruz. Edepli insan da zaten böyle düşünür ve bunu davranışlarıyla dışarıya yansıtır.
Sonuç olarak aklın dıştan görünmesi gösterdiğimiz davranışlarla belli olur. Davranışlarımıza bakarak nasıl bir insan olduğumuzu kolayca anlamak mümkündür. Önemli olan yanlış ve kötü olan düşüncelerden sıyrılmak ve doğru olana yönelmektir. Toplumun değer yargılarına, törelere uygun, utanma, çekinme, incelik anlamına gelen edep hayatımızın merkezinde olmalıdır. Edepli olan biri iyi şeyler düşünür, toplumun verebileceği tepkileri göz önünde bulundurur. Davranışlarına çekidüzen verir ve ince düşünceli biri olarak kimseyi rahatsız etmeden ahlaka uygun davranış kalıplarını benimser.
Etiketler
Kompozisyonlar