Duygusal Şiddet Hakkında Neler Biliyorsunuz Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki örnek metni incelerken duygusal şiddet hakkında neler biliyorsunuz konulu konuşma sınavı hazırlığınızda kısaca fikir sahibi olabilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar, şimdi size duygusal şiddet hakkında bir konuşma yapacağım. Mobbing, psikolojik şiddet gibi anlamlara gelen duygusal şiddette karşı tarafı yıldırma, ona baskı uygulama, onu aşağılama, sürekli suçlayıp hatalarını yüzüne vurma gibi kişiliği zedeleyen, değersiz hissetmeye yol açan, ruhsal sağlığı yıpratan onur kırıcı bir tutum vardır. Bu gibi tutumlar karşı tarafta psikolojik yakımlara yola çara. Onu hiç olmadığı kadar ruhsal bunalımlara sürükler.

Duygusal şiddet aile içinde eşler arasında, ebeveynlerle çocuklar arasında, arkadaş ortamında veya iş yerinde karşılaşılan şiddet türlerinden biridir. Eşlerin birbirine olan öfkesinden dolayı küsme, yasaklama gibi tavırlar sergilemesi, aile büyüklerinin çocukları arkadaşlarıyla görüşmeyi yasaklaması, arkadaşlar arasında hakaret, başkalarının yanında kişiyi küçük düşürme, rencide etme gibi davranışlarda bulunması, iş yerlerinde yöneticilerin çalışanları aşağılayan, baskı uygulayan davranışları duygusal şiddete örnek verilebilir.

Duygusal şiddete maruz kalan kişinin benlik algısında zamanla ciddi hasarlar oluşur. Kişi kendini giderek değersiz hissetmeye başlar. Alınganlık ve duygusallık gösterir. Ruhu ciddi anlamda daralır. Toplum içine çıkamaz hale gelir. Yaşama sevincini kaybeder. Bütün bunlar duygusal şiddetin yol açtığı ciddi travmalar arasında sayılabilir. Görüldüğü gibi duygusal şiddetin kabul edilebilir bir yanı yoktur. Nerede olursak olalım hepimiz de duygusal şiddet karşı dik duruş göstermeliyiz.

Sonuç olarak kendimizi duygusal anlamda ezdirmemek için bilinçli olmalıyız. Biz de hiç kimseye baskı ve yıpratma politikası uygulamamalıyız. Duygusal şiddet öyle hafife alınmamalıdır. Bu durumu yaşayan ve mağdur olan bir sürü insan vardır. Ben onların yaşadığı mağduriyete açıkçası üzülüyorum. Bu travma ve ruhsal yıkımın öyle hemen geçeceğine inanmıyorum. Duygusal şiddet görmüş birinin tekrar eski neşeli haline kavuşması belki de çok uzun yıllar alacaktır. İnsanlar için duygusal şiddet istenmeyen sorunlara yol açıyor. O yüzden bu konuda kendimizi bilinçlendirmeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski