Aşık Veysel’in hiçbir zaman gül dikensiz olamaz dizesinden ne anladığınızı hayatınızdan örnekler vererek açıklayınız.

Bu bölümde 7. sınıf için örnek olarak açıkladığımız açık uçlu soru: Âşık Veysel’in “Hiçbir zaman gül dikensiz olamaz.” dizesinden ne anladığınızı hayatınızdan örnekler vererek açıklayınız.

Gül ulaşılmak istenen güzel durumları ifade eder. Ona ulaşmak için de önümüzde başımızı ağrıtacak, bize zorluk verecek birçok engel vardır. Bu engelleri aştığımız zaman ancak güzel sonuca ulaşırız: Bizi mutlu edecek başarılar kazanmak için bedel ödemek gerekiyor. Bu bedel bazen yorgun düşmek bazen uykusuz kalmak, bazen sıkıntılar içinde boğuşmak gibi çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Bu güçlüklerin üstesinden gelmeyi başardığımızda yolun sonu aydınlık olacaktır.

Her güzelliğin bir zor tarafı vardır. Bu zorlukların üstesinden sabırla gelmesini bilmeliyiz.Hayatta güzle yerlere gelmek için de çeşitli sıkıntılar yaşayacağız. Yeri geldiğinde çok yorulacağız. Bu zorluklar ise bizi mutlu sona götürecektir. Gülün dikensiz olmaması arzuladığımız güzel ve mutlu hayatın sıkıntısız olmayacağını anlatmak istiyor. Biz de haliyle her şeyimizi düzene sokacağımız, rahat edeceğimiz bir yaşam istiyoruz ama bu yaşama kavuşmak için de birçok zorluğu aşmak gerekiyor. Sıkıntılara sabır gösterip piştikçe bizi bekleyen güzle hayata adım adım yaklaşacağız.

Neler bizi mutlu eder sorarak konuyu biraz daha somutlaştırarak anlatalım. Mesela öğrenciyiz, takdir almak, yüksek başarı ortalaması yakalamak, iyi bir bölümde okuyup sevdiğimiz işe atanmak, sevdiklerimizle varlıklı bir hayat yaşamak, ekonomik özgürlüğe shaip olmak gibi birçok güzellik hedeflerimiz arasında yerini alır. Bu hedefleri gül olarak nitelendirirsek onlara erişmek için de çok çalışmak, yorucu bir süreç geçirmek, saçımızı ağartmak gibi sorunlarla mücadele etmeliyiz. Bu sorunlar da gülün dikeni demektir.

Sonuç olarak hedefimiz gül gibi görünen güzel bir amaca ulaşmaksa bu amaç için sıkıntı çekeceğiz. Canımız yanacak, yılgınlığa düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız ama o güzellik bizim için son noktadır. Onu istiyorsak önümüze çıkan sıkıntılı durumlara katlanmak zorundayız. Nasıl ki gülü elimize almak istediğimizde elimize dikenler batacaksa her anlamda konfor içeren, mutluluk barındıran, hoşumuza giden hayatı yaşamak için de birçok badireyi atlatmayı göze alacağız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski