10 Tane Deyim ve Anlamı

Bu bölümdeki bilgileri incelediğinizde 10 tane deyim ve anlamı ile ilgili araştırmanız için fikir sahibi olabilirsiniz.

1. Eli ayağına dolaşmak deyiminin anlamı:

Hiç beklenmedik bir olay karşısında telaşlanarak ne yapacağını bilemez duruma düşmek. Yani işin içinde bir şaşırma hali vardır. Bu şaşkınlığın etkisiyle mantıklı düşünemez ve doğru hamlelerde bulunamayız.

2. Aklı karışmak deyiminin anlamı:

Aklı karışmak yaşana kötü bir şey karşısında kafası allak bullak olmak demektir. Yani o an insanın kafası karışır. Nasıl davranacağı konusunda bir şey yapamaz.

3. İki çift laf etmek deyiminin anlamı:

Tanıdık insanların bir araya gelip sohbet etmesi, havadan sudan konuşması olarak tarif edilebilir. Uzun zamandır birlikte oturmayan, görüşmeyen insanlar karşılaşır veya buluşur, iki çift laf edelim derler.

4. Boş bulunmak deyiminin anlamı:

Bir an dalgınlıkla söylememesi gereken bir söz söylemektir. Hani bir kalabalık içinde konulurken ağzınızdan bir laf kaçırırsınız. Bu laf sizi zora düşeriz. İşte bu tür dalgınlıklarda olmadık laflar söyleyince boş bulundum deriz.

5. Baltayı taşa vurmak deyiminin anlamı:

İnsanın istenmeyen bir söz söyleyerek karşıdakini istemeyerek üzmesi durumunda kullanılan bir deyimdir. Bu durumda karşıdaki kişi tepki verebilir, bize sert çıkabilir. O yüzden kimsenin damarına basacak laflar etmemeye dikkat etmekte fayda var. Sert kayaya çarptın derler ya, işte baltayı taşa vurmak biraz da onunla ilgilidir.

6. Çantada keklik deyiminin anlamı:

Yapılması çok kolay görülen işler için kullanılan deyimdir. Birisi karşısındaki meseleyi basit görür, aa bunda ne var ki ben bunu kolayca hallederim mantığıyla yaklaştığında o durum o kişi için çantada keklik demektir.

7. Kafası atmak deyiminin anlamı:

Kafası atmak, bir olay sonucunda sinirleri tepesine çıkmak, çok kızmak şeklinde açıklanabilir. Bazen sinir anında tepem attı, ne dediğimi bilemedim gibisinde konuşmalar insanın o anda öfkeden deliye döndüğünü ifade eder.

8. Ocağına düşmek deyiminin anlamı:

Birinden yardım isterken, çaresiz kaldım, sana muhtacım, yardımına ihtiyacım var. Ocağına düştüm, beni bu zor durumdan ancak sen kurtarabilirsin anlamında kullanılan, çok zor ve çaresiz kalma anını anlatan bir deyimdir.

9. Ağzını aramak deyiminin anlamı:

Birini konuşturmak, özel bir konu hakkında karşı tarafa belli etmeden ayrıntı almak, gizlice kişinin ne düşündüğünü yoklamak, konuyla ilgili ipuçlarına ulaşmak için ağız yoklama anlamında kullanılan bir deyimdir.

10. Eli açık olmak deyiminin anlamı:

Eli açık olmak demek, verme konusunda cömert olmak, gönlü zengin kişiyi ifade ederken ve bir şey verirken isteyerek, severek vermek, eli bol anlamında kullandığımız deyimlerden biridir.

11. Hakkından gelmek deyiminin anlamı:

Hakkından gelmek deyimi de insanlar mum tutturan, onların hakimiyet kurmakta üstünlük sağlamakta zorlandığı, kişinin üstesinden gelmek, onu yenebilecek güçte olmak anlamındadır. Anlayacağınız kimsenin söz geçiremediği birine ağırlığını hissettirip onunla baş etmektir.

12. Yolunu gözlemek deyiminin anlamı:

Uzun zamandır ayrı kalınan, çok özlenen birinin gelmesini sabırsız bir şekilde beklemeyi anlatan deyimdir. Bir yakınımız, sevdiğimiz biri uzak bir yere birkaç gün ya da aylığına gittiğinde onu özleriz. Geleceği gün için de onun yollarını gözleriz. Bu gözleme anı bizim için sabırsızca beklemek şeklindedir.

13. Birinin sözünü tutmak deyiminin anlamı:

Verilen bir görevi yerine getirmek anlamında kullandığımız deyimdir. Bir büyüğümüz bize şunu yap der ve biz o işi yaparız. İşte birinin sözünü böylece tutmuş oluruz. Yani bize buyrulan su getir, ekmek al, şunları eve kadar taşı, gibi bir işi yapmaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski