Toplum hayatında yardımlaşma ve dayanışmanın önemi üzerine arkadaşlarınızla konuşunuz.

Bu bölümde 6. sınıf için örnek olması nedeniyle ele aldığımız içeriğin konusu: Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Bu haberden hareketle “Toplum hayatında yardımlaşma ve dayanışmanın önemi” üzerine arkadaşlarınızla konuşunuz.

İnsanların toplum halinde yaşamsını düşündüğümüzde toplumda yardımlaşma ve dayanışmanın ne kadar gerekli olduğunu söylemek lazımdır. Şimdi hepimiz insan olarak iç içe yaşıyoruz. Yani kimse bir ömür toplumdan uzak, bir tenhada yaşamıyor. Ömür boyu toplumun bir parçası olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Bu durumda hayatın olağan akışında bazı zamanlar sıkıntı çekiyoruz. İşte o zamanlarda çevremizdeki kişilerin desteğine, yardımına ihtiyacımız söz konusu oluyor.

Haberlerde sıkça darda kalan insanlara başkalarının yardım elini uzattığını, onları bu sıkıntıdan kurtardıklarını görüyoruz: Günlük hayatımızda, yakın çevremizde yine maddi açıdan dara düşen, hastalanıp yataklara düşen ve ailevi sorunlar yaşayan insanlar olduğunu görebiliyoruz. Böyle kişilerin bu zor günleri atlatabilmesi adına çorbada bizim de tuzumuz bulunması gerekiyor. Yani olay zor günler geçirenler, bazı sıkıntıları aşması gerekenler için yardımlaşma ve dayanışmaya çıkıyor.

Hayatta her insan hiç beklemediği sıkıntılara maruz kalabiliyor. Kimisi işsiz kalıyor, kimisi bir sel felaketi nedeniyle evini su basıyor, kimisi parasızlık çekiyor, büyük borçların altında eziliyor. Bir büyük afet oluyor, insanların canından, evinden, işinden olabiliyor. Toplumda bu tür acı ve travma yaşatan sıkıntılar yaşayan insanlar karşı da ilgisiz ve duyarsız kalmamak gerekiyor. Çünkü bu tür olumsuz durumlar her an bizim de başımıza gelebilir. Yarın biz de başkasının yardımına ihtiyaç duyabilecek hale gelebiliriz. Çok önemli sorunlar çıkabilir ve bunları aşmak için dayanışma yapmamız gerekebilir.

Sonuç olarak insanoğlu toplum halinde yaşayarak hayatını devam ettirebilir. Yardımlaşma ve dayanışma olmadan zorlukları aşamayız. Ancak başkalarını da düşünerek, sıkıntıda olanları göz önünde bulundurup onlar için ne gerekiyorsa imkan dahlinde elimizden geleni yaparak yaşayabiliriz. Bunun aksine kimseyi umursamadan sadece kendimizi düşünmek insanın fıtratına da uymaz. Daha huzurlu bir toplum ve toplum hayatının daha iyi olması için yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermek aslında her insanın sorumluluğudur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski