Matematiği bilmenin niçin gerekli olduğuna yönelik hazırlıksız konuşma yapınız.

Bu bölümde fikir vermek için incelediğimiz 7. Sınıf Türkçe etkinliği: Metinde verilen “Ol mahiler ki derya içredirler deryayı bilmezler. (O balıklar ki denizin içindedirler ama denizin içinde olduklarını bilmezler.)” dizesinden hareketle matematiği bilmenin niçin gerekli olduğuna yönelik hazırlıksız konuşma yapınız.

İçinde yaşadığımız hayatın ekonomik bir tarafı var. Yani finansal konular yaşadığımız her dönemde günlük hayatın bir parçası olmaya devam edecektir. Ne alırsak alalım, alış satış işlemleri, ticaret, hesaplama, muhasebe gibi birçok alan sayısal konuları içinde barındırıyor. Bunları düşündüğümüzde matematik bilimi öne çıkıyor. Yani matematiği bilmek ve öğrenmek bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor.

Matematikten kopuk yaşamak, matematiğe önem vermemek ve onu öğrenme adına hiçbir çaba gösterememek, hayatın içinde her zaman kullanılan ve hayatı son derece kolaylaştıran matematiğe karşı bir körlük yaşamamıza neden oluyor. Bu durum denizde yaşayan balıkların denizin içinde olduğunun farkına varamamasıyla ilişkilendirilebilir. Yani matematiğin önemini kayrayamayan bir insan hayat karşı gözlerini kapatmış vaziyettedir. Onu gözleri ve aklı olduğu halde yaşayan bir kör olarak nitelendirebiliriz.

En basitinden eve her gün ekmek alıyoruz. Alacağımız ekmeğe göre bir hesaplama yapmamız gerekiyor. üzerimize ne kadar para alalım ki yeterli sayıda ekmek alma şansımızı olsun. Ya da okulla ilgili, kırtasiye ihtiyaçları almak için çarşıya çıktığımızda uğrayacağımız mağazalarda yapacağımız alışveriş için üzerimizde belli miktarda para olmalıdır. Paranın aldığımız ürünleri ödemek için yeterli olup olmadığını bilmek gerekiyor. Bu basit örneklerden hareketle matematiğe aslında hayatta ne kadar ihtiyacımız olduğu bir gerçektir.

Sonuç olarak biz matematiğe gereken önemi vermesek de o bizim hayatımızda hep kullanmamız gereken bir bilimdir. Aynı denizde yaşayan balıkların suya ne kadar ihtiyacı varsa, insanların da her zaman bilmesi gereken matematiğe o kadar ihtiyacı vardır. Dolayısıyla ne olursa olsun matematiği öğrenmek ve bilmek mecburiyetindeyiz. Sevelim, sevmeyelim, bize öğrenmesi çok zor gelse de matematiğe karşı ön yargılardan sıyrılıp matematiğin felsefesini anlamamız ve onu iyice öğrenmemiz gerekiyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski