Bu bölümdeki kompozisyon metninden hareketle kimin düşündüğü ile söylediği bir olursa işte doğru insan odur (Yusuf Has Hacip) sözü ile ilgili bilgilendirici metin yazınız için fikir alabilirsiniz.
İnsanın düşündüğü ile söylediğinin aynı olması bir olması, o kişinin doğru insan olduğunun göstergesidir. Doğru insan her kesim tarafından aranan ve sayıları artması toplum yararına olan insandır.Doğru insan olmak herkesin yapabileceği bir şey değildir. Çünkü doğruluk bazen canı yansa da gerçekleri söylemek zorunda kalmaktır. İşte bu durumlar insanın doğru kalabilmesi açısından önemlidir.
Aklında türlü şeytanlıklar olan fakat bunu sinsice gizleyip dışarıya doğru insan gibi görünen sahte kimliklerle işimiz olmamalıdır. Böyleleri bize zarar vermekten çekinmez. Menfaatleri için yemeyecekleri halt yoktur onların. Bize düşündüğü ile söylediği aynı olan dürüst insanlar lazımdır. Çünkü toplumsal ilşikilerin sağlam ve güven ekseninde olması için doğruluk ve dürüstlük gerekir.
Mesela karşımıza geçip haramı kötüleyen, kötü işlerden uzak durmak gerektiğini anlatan insan kendi hayatında da bu söylediği mantıklı ve doğru olan sözleri uygulamalı ki ona yürekten inanalım. Aklından geçen kötü düşünceleri saklayıp bize süslü püslü cümleler kuran insanın aklında hinlik vardır. Yani bizi kurnazca ve sinsice tuzağına düşürmeye çalışıyor olabilir. Bu nedenle yüzümüze her gülene, bize gönlümüzü hoş edecek, güvenimizi kazanacak sözler söyleyen her insana aldanmamak gerekir. Bu noktada iki yüzlü tiplerin tuzağına düşmemek için olabildiğince uyanık davranmalıyız.
Kısacası insanlar arasındaki sosyal etkileşim güven temelli olmalıdır. Güven vermek veya birinin güvenini kazanmak için de zihnimizden geçen düşünceler ile dilimizden dökülen sözler aynı doğrultuda olmalıdır. İşte içi dışı aynı olan, kendisinden emin olunacak bu tür doğru insanlara özü sözü bir tanımlaması yapılır. Doğru insan dediğimiz insan tipi de tam olarak düşündüğü ile söylediği bir olan insandır. Ona yakışan tavır da budur.
Etiketler
Bilgilendirici Metin