Bugünden Sonra Divanda, Dergâhta, Mecliste ve Meydanda Türkçeden Başka Dil Kullanılmayacaktır Hazırlıksız Konuşma

Bu bölümdeki metin konuşma metni anlamında örnektir. Karamanoğlu Mehmet Bey’in aşağıdaki sözünü okuyunuz. Bu sözün sizde uyandırdığı düşünceler ile ilgili hazırlıksız bir konuşma yapınız. "Bugünden sonra divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır."

Sevgili arkadaşlar bugün size Karamanoğlu Mehmet Bey'in dilimizle ilgili söylediği bugünden sonra divanda, dergâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır sözü hakkında bir konuşma yapacağım. Bu sözün sahibi Karamanoğlu Mehmet Bey milli bir duruş ve kararlılık göstererek Türkçeyi en önemli konuma taşımıştır. Dilimize herkesin saygı duyması gerektiğini, Türkçenin bizi biz yapan en kıymetli değer olduğunu vurgulamıştır.

Bildiğiniz gibi her milletin kendi resmi dili vardır İnsanlar bu dilin birleştirici gücü sayesinde millet ve toplum olmayı başarır. Anlayacağınız Türkçe bizim ulusal kimliğimizi ifade eder. O yüzden Karamanoğlu Mehmet Bey gibi düşünerek milli kimlik sembolü olan dilimizi yüceltmeli ve onu baş tacı yapmalıyız. Dilimizin olmayışını düşünürsek millet olamadığımızı, kendimizi anlatamayacağımızı görürüz. Dil uslu olarak hepimizi birbirine bağlayan kenetleyici bir güç demektir. O bizim toplumsal anlamda kendi içimize anlaşmamızı sağlayan, iletişim kurmamıza yarayan çok kıymetli bir araç olmanın yanı sıra millet oluşumuzun en güzel ifadesidir. Ulusal kimlik denen bir kavram vardır. İşte Türkçe de kendi vatanımızı, ulusal kimliğimizi dış dünyaya en somut içimde yansıtan bir kimlik belgesidir. Bundan dolayı biz de Karamanoğlu Mehmet beyin yolundan gitmeli, onun gibi milli bilinçle hareket etmeliyiz.

Kısacası kendi ülkemizde kendimizi, en iyi anlatmamız dilimiz sayesindedir. Diğer insanlarla bir araya gelip sohbet edebilmek, dertlerimizi, sevinçlerimizi birbirimize anlatabilmek yine dilimiz sayesindedir. Dilimizin bu kadar önemli odluğunu anlayıp yabancı kelimeler kullanmak yerinde günlük hayatımızda her zaman öz Türkçe kelimeler kullanma noktasında hassas olmalıyız. İşte Türkçe her zaman her yerde severek kullanmak dilimize ülkesini, ve milletini seven bir insan olarak ne kadar önem verdiğimizi gösterir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski