Bir toplumda yeni değer ve geleneklerin oluşmasında kültürel unsurların nasıl bir rolü vardır? Düşüncelerinizi kompozisyon şeklinde yazınız.

Bu bölümdeki metni inceleyince "Bir toplumda yeni değer ve geleneklerin oluşmasında kültürel unsurların nasıl bir rolü vardır? Düşüncelerinizi kompozisyon şeklinde yazınız." konusunda fikir edinebilirsiniz.

Kültürel unsurlar bir milletin geçmişten gelen ve geleceğe taşınan mirasıdır. Toplumda yaşayan bireyler de bu mirasa en güzle şekilde shaip çıkarak onu yeni nesiller vasıtasıyla geleceğe aktarırlar. Her yeni nesil bu kültürel unsurlara çağın gereklerine uygun kendine has yeni değer ve gelenekler katar. Bu durum aslında bir tarz meselesi gibidir.

Herkesin farklı bir duyuş, düşünüş tarzı olabildiği gibi her kuşak yeni değer ve gelenekleri oluşturulan kültürel unsurlara kendinden bir şeyler katar. Bu nedenle kültürel unsurlar eskiden geldiği haliyle kalmaz. Sürekli bir güncellenme ve yenilenmeye uğrar. Bu değişim toplumda içinde yaşanılan çağın gerekleri ve yeni çıkan gelişmelerle ilgisi vardır. Günümüz koşullarındaki yaşam biçimini etkileyen her yenilik ve gelişme kültürel unsurlarla harmanlanır ve değişime ayak uydurulmuş olur. Kültürel unsurlar elbette geçmişi geleceğe taşıma anlamında köprü gibidir ancak bazıları da unutulmaya yüz tutuyor. Yeni nesiller kültürel unsurların bazılarını gereksiz buluyor ve bunlar olmasa da olur mantığıyla bir kısımını önemsemiyor. Ancak hoşa giden ve toplumun değerlerimi yansıtan, miras niteliği taşıyan kültürel değerler yenilikçi bir anlayışla benimsenerek yeni değer ve gelenekler şeklinde boyalanıp cilalanmış gibi, bir başkalaşım geçiriyor.

Mesela eski dönemlerde çok fazla yenilik ve icat olmadığı için teknoloji bu kadar hayatımıza girmemiştir. İnsanlar gelenekleri, kültürel unsurları sözlü ve yazılı olarak yeni nesillere aktarıyordu. Şimdi ise bilgi ve teknoloji çağında oluşumuzdan dolayı her şey teknolojik araçlar üzerinde toplumun diğer kesimlerine daha çabuk ulaştırılabiliyor. Sosyal medya da bu konuda yeni değer ve geleneklerin oluşmasında bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla ortaya çıkan her yenilik, toplumu oluşturan bireylerin, gençlerin bakış açısıyla birlikte kültürle unsurların yenilenmesine, değişime uğramasına yol açıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski