Bu bölümdeki metni inceleyip başkalarını kandırmaya çalışan aslında kendini kandırır sözü ile ilgili kompozisyon yazınız için kısaca fikir edinebilirsiniz.
Şu hayatta manipülasyon diye bildiğimiz kandırmaca kadar kötü bir şey yoktur. Bazı uyanıklar insanları kandırarak bu işten kendi adlarına çıkar sağlayacaklarını düşünürler. Aslında onların yaptığı kendilerine zarar vermek ve gözden düşmelerine yol açmaktır. Böyle kendini uyanık sanan tipler kendini kandırdığının farkında değildir.
Bazı insanlar kendinin çok akıllı olduğunu düşünür. Karşı tarafın da kandırılmaya uygun bir yapıda olduğunu zanneder. Böylece onu kandırmak için çeşitli dolaplar çevirebilir. Fakat aslında kendini kandırmış olur. Çünkü insanın bir aklı var ve neye maruz kaldığını az çok anlayabilir. Bu yüzden kendini çok zeki görmek iyi değildir. Hele hele başkasını geri zekalı gibi görüp, kandırmaya çalışmak tam anlamıyla aptallıktır. Hadi, diyelim ki birini kandırdık. Onu tongaya düşürdük. Elimize bir şey geçer mi? Elbette bir şey geçmez. Yüzümüzün kızardığı yanımıza kar kalır. Daha sonra gider o kişiden helallik almaya çalışırız. Hayatın içinde bu tür olayların olması muhtemeldir. Örneğin bir çıkar için tanıdığımız birine süslü cümleler kullanıp onu kandırsak, bu durum yakışık almaz. Hem ona saygısızlık olur hem de kendimizi aşağılık hale sokarız. Dolayısıyla süslü, gönül alıcı, ikna edici cümleler kandırma sırasında sıkça başvurulan sözlerdir. Fakat mesele kesinlikle olumlu sonuçlanmaz.
Sonuç olarak kandırmak işi zaten istenmeyen davranışlardandır. Toplumda hoş karşılanmayan kandırma ve yalandan kesinlikle uzak durmak lazımdır. Biz başkasını kandırdığımızı zannettiğimiz kendimizi aldattığımızın farkında bile olmayız. Lakin aslı olarak kendimizi kandırmış olur, ve küçültücü bir davranışa aldanmış oluruz. Böylelikle toplumda kimsenin yüzüne bakamaz hale geliriz.
Etiketler:
Kompozisyonlar