Bu bölümdeki kompozisyon metnini inceleyerek yengece niçin yan gidersin demişler, serde kabadayılık var demiş atasözü ile ilgili konuşma sınavı için kısaca fikir alabilirsiniz.
Her canlının kendine has bir yapısı vardır. Doğuştan gelen bu yapıya fıtrat adını veririz. Yani herkes kendi fıtratına uygun şekilde davranır. Kimseyi davranışının neden böyle olduğuyla ilgili yargılamak bu anlamda çok doğru değildir. Serde bir şeyin olması demek; doğamızda, ruhumuzda, kanımızda, fıtratımızda olan bir huy veya özellik demektir.
İnsanların kendine has özelliklerini barındıran karakter yapısı birbirinden farklıdır. Hani huy dediğimiz olay var ya, mesele burada gizlidir. Kimin ahlakı, huyu nasılsa davranışları da o şekilde oluyor. Dolayısıyla insan ilişkilerinden farklı karakteri özelliklerine shaip olan diğer insanları suçlayıcı bir tavır içinde olmamalıyız. Mesela yengeç yan yürümesiyle bilinir, kaplumbağa yavaş yürüme özelliğiyle tanınır İnsanlar da aslında böyledir. Herkesin kendine göre çeşitli huyları vardır. Bunlar insanın doğuştan getirdiği, içinde yaşadığı çevreden aldığı ömür boyu üzerinde kalacak olan fıtratıdır. Çevremize baktığımızda zaten birçok kişinin birbirinden ayrılan yönü olduğunu görüyoruz değil mi? Kimisi sakin oluyor, kimisi, öfkeli, bir karaktere shaip oluyor. Kimisi her şeyi kafaya takan bir insanken kimisi ise vurdumduymazlığıyla göze çarpıyor.
Kısacası toplumda tanıdığımız tanımadığımız her insanın yapısı farklılık arz eder. Kimseyi de neden öyle bir karaktere sahip olmasıyla ilgili kötülemek haddimize değildir. Bence doğru olan herkesi olduğu gibi kabul etmek ve bazı sevmediğimiz huyları alttan almaktır. Yoksa her şeyi sorgularsak, insanları yapısına göre yargılarsak kimseyle iyi bir ilişki kuramayız. Bu da sosyal bir varlık olan insanoğlunun ruhuna, doğasına aykırıdır.