Bu bölümdeki kompozisyon yazısını incelerken akıntıya kürek çekmek deyimi ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir sahibi olabilirsiniz.
Gücü sizden daha üstün olan bir şeye karşı mücadele etmeye çalışmak boşuna bir çaba demektir. Akıntıya kürek çektiğinizde verdiğiniz bütün emekler boşa gitmiş oluyor. Dolayısıyla beklenen iyi bir sonuç almanın imkansız olduğu durumlarda her şeyi akışına bırakmak çok daha doğrudur.
Bazen çok kötü durumlar içinde buluruz kendimizi. Bu sıkıntıdan kurtulmak için çareler arayıp, elimizden gelen çabayı gösteririz. Ancak karşımızdaki durum o kadar güçlüdür ki bizim onunla mücadelemiz denizde bir damla su gibidir. O yüzden böyle kurtulması olanaksız olan güç bir duruma karşı hamlemiz enerjimizi boşuna tüketmek anlamına gelir.
Mesela akım gücü çok kuvvetli olan bir suyun içinde kayıkla ve kürekler ilerlemeye çalışıyorsunuz diyelim. Suyun akışı o kadar etkilidir ki akıntıya karşı çektiğiniz kürekler sizi bir adım daha ileriye götüreme. Orada ortaya koyduğunuz bütün çaba ve emekler in hepsi boşuna gider. Böyle bir durumda yapılması gereken en doğru iş, kendinizi akıntıya bırakmaktır. Ancak kontrolü de elinizde bulundurmaktır. Çünkü akıntıya kendini bırakıp da tamamen her şeyi boş vermek de doğru değildir. İşin içinde yan yatıp, devrilip alabora olmak da var.
Sonuç olarak hayatın içinde birçok sıkıntı yaşayabiliriz. Herkes normal şartlarda sıkıntılardan bir an önce kurtulmanın yollarını arar. Yapabileceği her ne varsa onları yapar, sıkıntıyı aşmak için mücadelesini ortaya koyar. Lakin bazı sıkıntıları bizim mücadelemiz karşısında da güçlü olunca onu yenmek için gösterdiğimiz çabalar boşa gider. Burada doğru olan bazen kendimizi hayatın akışına bırakmaktır. Her zaman sıkıntılı süreç olmayacak. Bazı zamanlar gelecek her şey sakinleşecek, durulacak, akıntı da etkisini kaybedecek. İşte o ana kadar sabırla beklemeyi bilmeliyiz.