Bu bölümdeki metni inceleyip kaynakların bilinçsiz kullanımının canlı yaşamına etkileriyle ilgili bir metin yazınız konusunda fikir edinebilirsiniz. Metinde evsel atıklar, kimyasal gübre, atık yağlar, doğal kaynaklar, hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği kelimelerinden yararlanabilirsiniz.
Canlı yaşamının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için doğal kaynakların temiz olması önem kazanıyor. Ancak insanlar tüketim ihtiyaçları, veya diğer işlerinden dolayı birçok atığa sebep oluyor. Bu atıklar toprağa karışınca toprak kirliliği, meydana geliyor. Besinlerimizin, gıdalarımızın büyük bir bölümü topraktan karşılandığı için kirlilikten ister istemez etkileniyor. Dolayısıyla biz de bunları tüketince hastalanma riski artıyor. Aynı zamanda doğada yaşayan diğer canlılar da toprak kirliliğinden olumsuz etkileniyor. Belki de birçoğu zehirlenip ölüyordur.
Özellikle kimyasal gübreler toprakta yaşayan canlıların sonunu getirir. Bitkilerin hastalıklı yetişmesine yol açar. Evde kullandığımız kızartma yağlarını bir kez kullanıp bilinçsiz bir şekilde lavaboya döktüğümüzde bu atık yağlar suyla birlikte yine toprağa karışır. Bunlar hep olumsuz şeylere neden olur. Atıkların suya karışması da yine su kirliliğini oluşturur. Su kirlendiğinde yine zehirlenme, hastalıklara yol açma gibi istenmeyen durumlar meydana gelir. Havayı kirlettiğimizde aldığımız nefes yoluyla bu kirlilikten biz canlılar da zarar görürüz.
Sonuç olarak aslında doğal kaynakları insan eliyle bizler kirletiyoruz. Kendi hayatımızda kullandığımız birçok şey atık olarak suya ve toprağa karışıyor. Burada özellikle kaynakların bilinçsiz kullanılmasının yanlışlığına dikkat çekmek istiyorum. İnsanların atıklar konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu anlamda fayda sağlayacak programlar, projeler yapılmalıdır. Halk bilinçlenirse en azından evsel atıkların, kimyasal gübrelerin, atık yağların toprağa ve suya karışmasının önüne geçilir. Ne kadar bilinçli bir toplum oluşursa kirlilik de en aza iner ve canlıların sağlıklı bir şekilde yaşama imkanı doğar.
Etiketler
6. Sınıf