Bu bölümdeki günlük hayatta yaşadığımız kaygının hayatımıza etkisini anlatan metni inceleyerek kaygı konulu konuşma sınavı için hazırlanırken konu ile ilgili fikir alabilirsiniz.
Kaygı bizi sıkıntıya sokan bir durum karşısında içimizde yaşadığımız huzursuzluk demektir. Aşırı olan bir kaygı psikolojik bir bozukluk olarak bilinir. Hayatta kaygılandığımız o kadar çok şey olur ki, bunların altından nasıl kalkarız diye düşünürken biraz yıpranırız. Ancak güçlü olmak ve kaygıyla baş etmek gerekiyor. Bu anlamda kaygıyla baş etmenin yollarını öğrenmemiz lazımdır. İşte o zaman kaygı bir bozukluktan öte kontrol edilebilir bir stres ve endişe halini alabilir.
Bazı insanlar hiçbir şeyi kafaya takmaz. Onlar kaygısız, gamsız oldukları için bu huzursuzluğu yaşamazlar. Dünya onların umurlarında değildir. Fakat normalde hayatımızın çoğu bölümü hep kaygı halinde geçer. Çünkü hayatta olmasını istediğimiz pek çok konu var. Gelecek kaygısı bunların başında gelir. İnsan kendisinin, aile bireylerinin, çocuklarının geleceğini garanti altına almak isterken büyük kaygı yaşar.
Sınav kaygısı yine okul yıllarında her öğrencinin yaşadığı kaygı türlerinden biridir. Sınavlardan iyi notlar almak isteriz. Bunun için çalışır, çabalarız. Sonuç kötü olursa vay halimize diyerek üzülürüz. Bazı öğrenciler biraz vurdumduymazdır. Onlar pek takmasa da sınav konusu da kaygıya sebep olmaktadır. Mesela yazılı haftası pek çoğumuz bu kaygının içinde debelenirken buluruz kendimizi. O iki hafta büyük bir stres, dersten kalma endişesi yaşarız. Ancak çalışanlar bunun üstesinden kolaylıkla gelir.
Kısacası kaygıdan kaçamayız ama kaygıyı kontrol edebiliriz. Hayatımızı ciddi anlamda etkileyen kontrolsüz kaygımız varsa bu konuda uzmanından destek almak gerekir. Kaygısız bir hayat kimse için yoktur ama bazı şeylerin kontrolü bizdedir. Her şeyde bir denge olması iyidir diyoruz. Kaygının da orta derecede olması bizi çalışmaya, işimize önem vermeye, sevdiklerimize bağlı kalmaya karşı motive eden bir duygudur.
Etiketler
Konuşma Metni