Bu bölümdeki metni incelerken 2 dakika içinde anlatacak kadar dijital bağımlılıkla mücadele ile ilgili konuşma sınavı için fikir edinebilirsiniz.
İnsanın akıllı telefon, tablet, bilgisayar, notebook gibi teknolojinin son ürünü araçları kendini kaptırıp normalden fazla kullanmasını dijital bağımlılık olarak tanımlayabiliriz. Kişinin ruhsal durumunu gittikçe kötüleştiren dijital bağımlılık sosyal varlık olan insanın toplumsal ilişkilerini ciddi anlamda zedeliyor. Bireysel olarak zaten insanın zamanından çalıyor, onu yalnızlığa itiyor. Aynı zamanda diğer insanlarla kurması gereken sosyal ilişkileri her geçen gün azaltıyor.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok fazla yaygın olduğu bu çağda dijital araç kullanımından kaçamayız ama bu durumun bağımlılığa yol açmaması için de teknolojik araç kullanımına bir sınırlama koymak elzemdir. Bu konuda kontrol bizde olmalı ki dijital bağımlılıkla etkili bir mücadele ortaya koyalım.
Örneğin akıllı telefonlar dijital bağımlılığın başlıca sebebidir. Onları açıp uygulamalara, oyunlara girip internette gezinmeye başladığımızda zamanın nasıl geçtiğini bile anlayamıyoruz. Çünkü bu araçlar bizi kendine öyle bir bağımlı hale getiriyor ki adeta gözümüzü kör ediyor.
Sonuç olarak dijital çağda yaşıyoruz yaşamasına ama kontrol etmemiz gereken bir irademiz var. Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazları belli sürelerde kullanmayı yaşam biçimi edinmeliyiz. Önemli işlerimizi bu araçlar üzerinden hallettikten sonra istediğimiz anda onları kullanmayı bırakmalıyız. Yani onlarla aşırı bir şekilde zaman geçirmeye karşı kendimize hakim olabilmeliyiz. İşte o zaman dijital bağımlılıkla gerçek anlamda mücadele içine girdiğimizi söyleyebiliriz.
Etiketler
Konuşma Metni