Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada aklı başa yaş getirir atasözü ile ilgili 2 dakikalık da olsa konuşma sınavı için fikir alabilirsiniz.
İnsanların yaşı küçükken veya gençlik zamanlarında çok akıllı oldukları söylenemez. Burada kıllı derken deneyimsiz demek istiyorum. Çünkü o dönemlerde henüz çok bir şey yaşamamış oluyoruz. Bu da tecrübesiz olduğumuzu gösteriyor. Yani aslında aklımız var ama o çağlarda küçük olmanın etkisiyle bir şey bilmiyoruz. Neyi nasıl yapacağımız iyi düşünemiyoruz.
Yıllar ilerledikçe, zaman geçtikçe birçok şey yaşıyor ve hayattan çok şey öğreniyoruz. Gittikçe deneyimimiz artıyor. İnsan yaşı büyükçe, deneyim kazandıkça eski haline göre daha aklı başında biri oluveriyor. Yaşadığımız şeyler iyi veya kötü anlamda bizlere bir şeyler öğretiyor. Artık ayaklarımız yere eksine göre daha sağlam basıyoruz. Önceden dikkatsizliğimiz ön plandayken bundan sonra her şeye dikkat etmeye başlıyoruz. Anlayacağınız dilde ifade edersek akıllanmış oluyoruz.
Aslında bütün mesele acemilik ve tecrübe kazanmakla ilgilidir. Küçük yaşlarımız tecrübe edinmediğimiz yılları ifade ediyor. Büyüdükçe bir şeylerle karşılıyoruz, hatalarımız pahalıya patlıyor. Dikkat etmediğimiz konularda sıkıntılar yaşıyoruz. Yaşadığımız her yeni olay bize ders oluyor. Bu sayede deneyim kazanmış oluyoruz. Mesela çoğumuz küçüklüğümüzde, gençliğimizde daha çok hata yapıyoruz. Attığımız adımların yanlış olduğun fark edemiyor, davranışlarımızı sonunu öngöremiyoruz. Bu düşüncesizlik hali henüz yaşımızın kemale ermemesiyle ilgilidir.
Kısacası akıllanmamızı sağlayan şey, yaşımızın ilerlemesidir. Yaş ilerledikçe çok farklı tecrübeler ediniyoruz. Hatta etrafımıza baktığımızda büyüklerimizin bize göre daha akıllı insanlar olduğunu açıkça görüyoruz. Onlar hayata dair pek çok konuda deneyim sahibidir. Görmüş geçirmiş birer insan olarak biz eyol gösterici niteliğinde aklı başında kişilerdir.