Bu bölümdeki ailede kadın çalışmalı mı, çalışmamalı mı ile ilgili münazara konusunu inceleyip konuşma sınavı için hazırlık yaparken fikir alabilirsiniz.
Toplumda kadına yanlış bir bakış açısı hakimdir. Kadın evinde oturup ev hanımı olmalı ve çocuğa bakmalı gibi ilkel düşünce eskilerde kaldı. Artık kadınlar da okuyor, iş hayatında aktif rol alıyorlar. Bana göre kadın çalışmalıdır. Kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olması son derece önemlidir. Evet, kadının anne olmak, çocuk büyütmek, ev işleriyle ilgilenmek ve yemek hazırlamak gibi sorumlulukları var ama bunlar çalışmasına engel değildir.
Çalışan bir kadın çocuğuna bakıcı tutabilir. Evin erkeğiyle hayatı müşterek yaşadığı için yemek konusunu birlikte halledebilirler. Kadının çalışması ülkenin kalkınması için de önemlidir. Bir yere kadın eli değdiğinde orası daha güzel ve tertipli oluyor. Dolayısıyla kadınları ev hanımı diyerek eve mahkum etmek kabul edilebilir bir şey değildir.
Ben kadınların güçlü olması gerektiğini düşünüyorum. Bunu da eğitim yoluyla kazanacaklarından şüphem yoktur. Kadınlar iş hayatına atılınca erkeklere göre daha iyi çalışıyor. Onlar evin düzenini nasıl sağlıyorsa işini de düzenli bir biçimde yapıyorlar.
Ailede kadının çalışması o ailenin maddi açıdan da güçlenmesini sağlıyor. Sadece erkek çalışınca eve tek maaş girerken kadının çalışmasıyla çift maaş giriyor. Böylece istediklerini ortak bir şekilde alabilirler, ilerisi için birikim yapabilir ve çocuklarına yatırım yapabilirler.
Sonuç olarak ailede dışarıda bir işte çalışmak yalnızca erkeklere has bir şey olarak görülmemelidir. Kadın yeri geldiğinde evini çekip çevirir, çocuklarına bakarak onları en güzel şekilde yetiştirir ama bir yandan da iş hayatında çalışabilir. Hiçbir durum kadının çalışmasına mani olmamalıdır. Her şeyin bir çözümü, çaresi bulunarak kadının çalışması sağlanabilir. Onları sadece evin ömürlük bir hizmetçisi gibi gören anlayışa katılmak mümkün değildir.
Etiketler
Konuşma Metni