Bu bölümde sorumluluk kavramı hakkında bilgilendirici metni inceleyerek sorumluluk ile ilgili bilgilendirici metin konusunda ilham alabilirsiniz.
Sorumluluk en kısa anlamıyla insanların yapmak zorunda olduğu vazife veya yükümlülük demektir. Herkes yaşına, işine, bulunduğu konuma göre üzerinde bir sorumluluk taşıyor. Yani işten kaçmak gibi bir durum hiç kimse için söz konusu değildir.
Hayat devam ettiği sürece nereye gidersek gidelim yapmamız gereken işler olacaktır. Bu işleri istesek de istemesek de yapacağız. Çünkü sorumluluktan kaçılmaz. Günlük hayatta ne gibi sorumluluklar var, biraz da ona değinelim. Mesela öğrenci derslerine çalışma, baba ev geçindirmek için para kazanacağı bir işte çalışma, anne evin işlerini yapma, yemek hazırlama, imam vakti geldiğinde görevinin başında olarak ezan okuyup cemaate namaz kıldırma, doktor hastasını muayene edip onun tedavisiyle ilgilenme, bankacı hakkın banka işlemlerini yürütme, belediye çalışanları şehrin temizlik ve düzeni için gereken işleri yapma gibi birçok örneğe baktığımızda hepsinde bir sorumluluk görüyoruz. Demek ki hayatın devamı, geçim derdine bağlı olarak oluşan giderlerin karşılanması, hedeflerimize ulaşma çabası, toplumun düzeni, işlerin yürümesi için herkes sorumluluğunu yapmakla mesuldür.
Sonuç olarak sorumluluk işi savsaklamadan, herkesin kendi bulunduğu konumda, yapmakla görevli olduğu işlerle ilgilidir. Herkes işini yaparsa düzen bozulmadan devam eder. İşini savsaklayan olursa bir yerde bir arıza çıkar. İş yürümez ve bu sorumsuzluk birçok kişiyi olumsuz etkiler. Bizler öğrenciysek okulumuz, gördüğümüz dersler verilen ödevler, kazanmamız gereken sınavlar konusunda sorumluluklarımızı bilerek çalışmalıyız. Kısacası sorumluluk her yaştan insanı kapsıyor. Küçüklerin de kendi yaşına göre bazı küçük sorumlulukları oluyor. Sorumluluklar yapılırsa hedeflere ulaşılıyor, başarılar kazanılıyor, toplumdaki işler aksamadan yürüyor.
Etiketler
Bilgilendirici Metin