Bu bölümdeki metinde şaka yapmak ile ilgili kompozisyon içeriği üzerinde kısaca durarak sizlere fikir vermeye çalışacağız.
İnsanların samimiyetten doğan yakınlığa bağlı olarak bir komiklik yapması, karşı taraftaki insana ondan habersiz komik bir şey söylemesi, yahut da onu şaka yollu kandırması şaka yapmak adıyla bilinir. Şaka yaptığımızda biraz eğlenmiş oluruz. Hatta şaka çok komikse ortamda bulunan insanlar buna çok gülebilir.
Şakanın da bir sınırı olması gerekir. Şaka haddini aşarsa o zaman kişiler arasında kavga bile çıkabilir. Böyle bir durumda arkadaşlık veya samimiyet sona erebilir. O yüzden birine şaka yapacaksak da önceden bu işin sonu nereye varır gibi düşünmek son derece mantıklı olacaktır. Ölçüyü aşmadıktan sonra şaka yapmakta bir sakınca yoktur ama fazla ileri gidildiğinde bunun adı eşek şakası olur ki, insanların arasının açılmasına neden olur.
Bulunduğumuz ortamı şenlendirmek gerekir. Bu anlamda şaka da yaptığımız oluyor. Bunda herhangi bir sorun yok da asıl sorun şakanın dozunu kaçırmak kısmındadır. Bunu iyi ayarlarsak yaptığımız şakalar kötü sonuçlar doğurmaz. Kimse kimseye şaka yapmazsa ortamın atmosferi gergin, daha resmi ve soğuk olacaktır. Böyle bir ortam da insanlara çekilmez gelir.
Sonuç itibariyle insanlarla ilişkilerimizi içinde bazen şaka yapılması da gerekir. Bu şakalara neşelenmek, eğlenmek, gülmek, insanların yüzünde bir tebessüm oluşturmak için bir eğlence aracıdır. Ancak her şeye olduğu gibi şakanın dozuna da dikkat etmek gerekiyor. Kısacası yapacağımız şaklar kimseye zarar vermeyecekse, kavgaya neden olmayacaksa, yerinde olacaksa, ölçüyü aşmayacaksa o zaman olumsuz bir duruma neden olmaz. Bunun dışında insanların gülmeye de ihtiyacı olduğu için şaka yapmak keyfili vakitler geçirmek için uygundur.
Etiketler
Kompozisyonlar