Bu bölümdeki münazara örneğini inceleyerek savaşta bilgi mi üstündür kılıç mı ile ilgili konuşma sınavı için kısaca fikir edinebilirsiniz.
İnsanın aklının ve bilgisinin çok iyi olması savaşta düşmana karşı büyük bir üstlük kurmasını sağlar. Bence savaşta bilgi üstündür. Kılıçla yapamadığınız düşmanı savunmasız bırakacak akıl isteyen hamleleri bilgiyle yapmak mümkündür.
Bir savaşta önemli olan düşmanı yenmek, onu bir daha ayağa kalkamayacak ve tehdit oluşturamayacak hale getirmektir. Bunun için kılıcın gücünden faydalandığımız bir gerçek ama asıl arka planda bilginin, zekanın ve aklın etkili kullanımı vardır. Bilginizi düşmanı alt edecek şekilde değerlendirmediğinizde çıkıp meydanda kılıçla savaşarak can kaybına neden olursunuz. Önemli olan açığa çıkmadan, düşmana belli etmeden onları etkisiz kılacak hamleler geliştirmektir. Bunun için de üstün bir bilgi seviyesi, kıvrak bir zeka ve ileri görüşlülük olmalıdır komutanlarda.
Savaşta orduyu yöneten ve onlara emir veren komutanlar vardır. Bu komutanların kademelerine göre alt rütbedeki askerlere verdikleri emirler savaşın gidişatını etkiler. Burada cesurca düşmanın karşısına çıkıp kılıç sallayarak savaşmak öne çıkıyor ama asıl olay işin öncesinde masa başında bitiyor. Yani savaşa girmeden önce komutanlar ve yetkililer arasında bir iştişare söz konusudur. Bu istişarede bilgi, akıl ve zeka ağırlığını ortaya koyuyor. Bu yüzden savaşta kılıçtan daha önce bilginin etkinliğini görüyoruz.
Sonuç olarak kılıcı ta anlamıyla göz ardı edemeyiz. elbette kılıç diye bahsettiğimiz silah gücü elimizde bulunan en büyük caydırıcı güçtür ancak kılıcın sahaya çıkmasından evvel bilginin, zekanın ve ileri görüşlü bir aklın bu planları yapması savaşın gidişatını bizim lehimize değiştirmektedir. Buradan anlıyoruz ki bilgi her yerde olduğu gibi savaşta da üstünlük kurmayı sağlayan kılıçtan daha etkili bir silah olarak karşımıza çıkıyor.