Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada hoşgörü ile ilgili konuşma sınavı için fikir sahibi olacaksınız.
Hoşgörü alışık olmadığımız bir durumu, yabancı gördüğümüz bir kişiyi, hoşumuza gitmeyecek bir davranışı iyi karşılama tutumudur. Yani söz konusu olan durum bize aykırı olabilir. Kişiliğimizle, dünya görüşümüzle çelişebilir. Bunlara aldırış etmeme ve bu durumdan rahatsız olmamadır.
Mesela saç uzatan erkekler bize değişik geliyor. Biz saçı uzun erkek tipine pek alışkın değiliz. Çevremizde bu tür insanlarla karşılaştığımızda onlara sesimizi çıkarmayıp tepki göstermeyince hoşgörülü davranmış oluyoruz. Yine oruç tutmayan insanlar oluyor. Bu rahatsız edici durumu anlayış ve saygıyla karşılamak hoşgörülü bir tutum sergilemektir. Hoşgörüyle genellikle sosyal ilişkilerde, toplumda bir araya geldiğimiz durumlarda karşılaşırız. Çünkü bir başkasının bazı tavırları, yaşam biçimi, görüşleri bize ters gelebilir. Bunu tahammül göstererek karşılamaya çalıştığımızda hoşgörülü davranmış oluruz.
Hoşgörülü olan insan kendisiyle çelişen bir şeye tahammül eder. Sanki bundan rahatsız olmuyormuş gibi duruma aldırmaz. Farklılığı iyi karşılar, bu ters duruma izin verir. Ona ters gelen şeylerden içten içe rahatsızlık duyar ama karşıdaki kişiyi rencide etmemek için buna katlanır. Hoşgörülü biri, insanların özgür yaşam hakkı olduğuna saygı duyar. Bu tutumu sayesinde kendisine yabancı olan, aykırı gelen, onu rahatsız eden her şeyi görmezden gelerek iyi niyetli olur.
Sonuç olarak hoşgörünün içinde göz yumma, müsamaha gösterme, görmezden gelme vardır. Birinin yaptığı kötü davranışlara, kendi fikir anlayışımıza, çoğunluğun görüşüne, kültürümüze farklı ve aykırı olan her şeyi hoş görüp, bunlara katlanma biçimidir. Bu katlanmada izin verme, iyi gözle bakma gibi bir anlam vardır. İşte bu nedenle hoşgörünün olduğu bir ortamda insanlar arasında kavga gürültü, anlaşmazlık yaşanmaz. Herkes birbirine saygı göstererek davranacağı için ortamda sorun çıkmaz.
Etiketler
Konuşma Metni