Bu bölümdeki metni inceleyip vazgeçmek ile ilgili kompozisyon yazarken yeterli oranda fikir sahibi olabilirsiniz.
Vazgeçmek bildiğiniz üzere yapmak istediğimiz bir şeyden geri dönme kararı almaktır. Bir şeyi yapmaya karar vermeden önce iyice düşünmek gerekiyor. Sonradan vazgeçmek hem zaman kaybı, hem de yanlış olması açısından doğru değildir. Vazgeçmenin de iyi veya kötü olması bizi götüreceği yere bağlıdır. Yaptığımız yanlış bir davranışsa, kendimizi düzeltmek için bundan vazgeçmeliyiz. Yok iyi işler yapıyor, faydalı işlere zaman ayırıyorsak onları devam ettirmeliyiz.
Eğer bir şeyi kafaya koyduysak onu tamamlamalıyız. Sonuna kadar vazgeçmeden gitmeliyiz. Vazgeçmek korkaklara yakışır. O yüzden ne yapıyorsak o işi başarıyla bitirene kadar mücadelemizi sürdürmeliyiz. Örneğin ehliyet almaktan vazgeçmek, pazara gitmekten vazgeçmek, yalan söyleme alışkanlığından vazgeçmek, paramız az olduğu için pahalı bir elbisen çanta almaktan vazgeçmek olabilir. Neden vazgeçtiğimiz; neleri kaçırdığımız veya nelerden kurtulduğumuzu gösterir.
Vazgeçmek olumlu bir iş için de olabilir, olumsuz bir şey için de olabilir. Mesela yaptığımız iş iyiye gitmeyince, kötü bir yolda gidince bunlardan vazgeçmek çok doğru olur. Ancak iyi bir iş yapıyorsak, sonunda yüzümüz gülecekse bundan vazgeçmemek gerekir. Nelerin bize zarar vereceğini, nelerden hayır göreceğimizi de aklımızla anlamak mümkündür. Bu nedenle insan aklıyla hareket edip iyice düşünmeli, kendisi için en doğru kararı vermelidir.
Sonuç olarak vazgeçmek duruma göre değişir. Kötü giden bir şeyden dönmek olarak baktığımızda bunun karını görürüz. Anlayacağınız hayatımızda karşımıza iyi veya kötü anlamda her şey çıkabilir. Bizim de kendimize göre bir aklımız var. Aklımızı kullanıp neyin iyi, neyin kötü olduğunu pek tabii ki değerlendirebiliriz. Baktık başladığımız iş çok iyi gidiyor, bundan iyi bir kazancımız olacak, o zaman bu işi sürdürmeliyiz. Tam tersine kötü giden bir durumun içine düştüğümüzü fark ettiğimizde hiç zaman kaybetmeden bu işten vazgeçmek yararımıza olur.
Etiketler
Kompozisyonlar