Bu bölümdeki iki karpuz bir koltuğa sığmaz atasözü ile ilgili kompozisyon metnini inceleyip konuşma sınavı için fikir edinebilirsiniz.
İki önemli işin aynı anda yürütülmesi pek mümkün görünmüyor. Bunun böyle olmayacağını herkes gayet iyi bilir. Önem derecesi aynı büyüklükte olan iki işi ne yaparsanız yapın bir arada yürümez. Biz bir işi yaparken ona vakit ayırıyoruz, emek harcıyoruz. Bir aksilik çıkmadan problem yaşamadan o işi bitirmek için uğraşıyoruz. O anda farklı bir işle meşgul olmaya çalışsak kafamız karışıp dikkatimiz dağılacağı için istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.
Mesela aynı anda hem Türkçe hem matematiğe çalışamazsınız. Birine ayıracağınız süreyi ileri bir tarihe ertelemek zorundasınız. Çünkü her iki ders de ana derstir ve başarı ortalamasında ağırlıkları yüksektir. Bazen işler üst üste gelince ne yapayım on tane elim yok ki hepsine bir anda bakamıyorum diyoruz. İşte durum bundan ibarettir. Çok zorlarsınız, iki işi aynı zamandan yapmaya çalışırsınız belki ama işler istediğiniz gibi gitmez, mutlaka bir aksaklıkla karşılaşırsınız.
Bir iş yaptığımız sırada tüm dikkatimizi ona veriyoruz. Aynı anda başka bir işi yapmaya kalkışsak hangisine odaklanacağımızı şaşırırız. Bir elimle yemek pişirip diğer elimle bulaşık yıkayamam değil mi? O yüzden iki işi bir arada eş zamanlı olarak yapmak mümkün değildir. Böyle yapmaya çalışırsak bir iş kazasına yol açarız. Zaten her işin kendine göre bir çalışma şekli var. Biz aynı anda gücümüzü, enerjimizi,, dikkatimizi hangisine verelim ki?
Sonuç olarak yaptığımız bir işin başarıyla tamamlanması sadece ona vakit ayırmak, onunla ilgilenmek, başka bir işe yönelmemekle mümkündür. İki işi aynı anda sorunsuzca yapmak için olağanüstü bir özelliğimizin olması gerekir. Böyle bir şey de imkansız olduğuna göre her işi farklı zamanlarda yapmak daha doğrudur.