Bu bölümdeki metni inceleyip gençliğinde bilgi ağacı dikmeyen yaşlılığında rahatlayacağı bir gölge bulamaz sözü ile ilgili kompozisyon için fikir edinebilirsiniz.
Bilgi ağacı insanın ilim sahibi olup sağlam bir alanda mesleğe başlaması olarak görülebilir. Yani iş okumaya geliyor diyebiliriz. Hani bize büyüklerimiz oku adam ol, ne varsa okumakta var derler ya, işte biz de yatırımı eğitime, okumaya, ilme yapmalıyız. İlim tahsil eden biri ileriki hayatında rahat eder, bilgi ağacının altında rahatça yaşamını sürdürür.
Eğer aklı başında bir insan olmak istiyorsak yapacağımız en doğru iş, bilgiye önem vermektir. Bilgimizi geliştirip kendimizi bu anlamda hayata hazırlamalıyız. Bilgiyi önemseyen, bilgiye yatırım yapan ileride bunun çok büyük faydasını görecektir. Mesela okuyan insanların hayatına baktığımızda hepsi de sırtını devlete yaslamış vaziyette, iyi bir işte çalışıyor. Hepsinin belli ve düzenli bir maaşı var. Bilgi seviyesi iyi durumda oldukları için de ayrıca bilinçli insan olduklarını görüyoruz. Bu tür kimseler gençliğinde bilgiye önem vermiş, şimdi ise bunun rahatlığı altında hayatını devam ettiriyor. Demek ki okumayı, eğitim öğretimi elinin teriyle geri itenler hayatının ileriki dönemlerinde zorluklar altında yaşayacaktır. En doğrusu okuyup güzel bir işte çalışıp geleceği garanti altına almaktır.
İnsanın önem vermesi gereken konuların başında geleceği olan bir işe yönelmek gelir. Bunun için tek çare ilmi el üstünde tutmaktır. İlim, eğitim öğretim görerek okumak, bilgiyle meşgul olmak, işimize yarayacak bilgiler edinmek ve her zaman bilimsel gelişmeleri yakından takip etmektir. Bunlar ilk başta insana sıkıcı gelebilir ancak yaşlandığımız zaman bize altında, gölgesinde dinlenip rahatlama imkanı sağlar. Dolayısıyla gençliğimizi güzel değerlendirmeli bilgiye ağrılık vermeli, bilgi ağacımızı bu en verimli çağımızda dikmeliyiz. Gençlik dönemi yaşlılık için çok büyük fırsattır. Bu çağları bilgiyi önemseyerek verimli geçirmemiz gerekir.
Etiketler
Kompozisyonlar