Bu bölümdeki metni inceleyerek çam sakızı çoban armağanı ile ilgili kompozisyon yazacak olduğunuzda fikir edinebilirsiniz.
İnsanlar hediye almayı sever. Bir konuda içinden gelir ya da gönül almak için bir başkasına gücü yettiği kara bir hediye alır ve bunu verirken çam sakızı çoban armağanı der. Aslında burada bu hediyenin değerinin çok az olduğunu utanarak söyler.
Çok sevdiğimiz birine paha biçilemez büyük bir hediye almak isteriz. Ancak elimizdeki imkana bağlı olarak her şeyi almaya gücümüz yetmez. Bizi maddi anlamda çok zor durumda bırakmayacak, paramızın yettiği kadar bir hediye almak zorunda kalırız. Bu hediyeyi aldığımız kişiye verirken de sen çok daha iyisine layıksın ama gücüm buna yetti diyerek yüzümüz kızararak bu hediyeyi veririz.
Sevdiğimiz bir insana bir şey armağan etmek tamamen içimizden gelen güzel bir davranmıştır. Bunun karşılığını beklemeyiz. Gönlümüzden ne kopuyorsa küçük veya büyük bir şey alırız. Hediyeleşmekte de bir mütevazılık vardır. Bunu da aldığımız hediyenin çok kıymetli olmadığını, aslında daha kıymetli bir şey almamız gerektiğini ifade ederken göstermiş oluruz.
Sonuç olarak herkes sevdiği birine, çok kıymet verdiği bir arkadaşına, hayatında onun için çok önemli olan birine, aile bireylerinden birine bazı zamanlarda bir şey alıp armağan eder. Fakat ne alacağımızı belirleyen ekonomik şartlarımızdır. Elimizde çok para yoksa on zaman daha küçük bir hediye alırken, maddi gücümüz çoğu şeye yetiyorsa o zaman da biraz daha pahalı bir şey alırız. Aldığımız belki de o kişinin değerinin çok altındadır. Önemli olan o kişiyi unutmamak ve o bizim içim değerli olduğunu anlamasını sağlamaktır. Bunu da artık neye gücümüz yetiyorsa onu alarak sen aklımdasın, benim için kıymetli ve özle birisin ama gücüm buna yetti, artık bununla idare edeceğiz deriz.
Etiketler
Kompozisyonlar