Bu bölümdeki metni inceleyerek 6. Sınıf Türkçe hazırlık sorusu olan kendini yargılamak sözünden ne anlıyorsunuz hakkında fikir sahibi olacaksınız.
Hepimiz insan olarak iyi ve kötü davranışlarda bulunuyoruz. Kimimiz bunları sorguluyor, kimimiz ise hiçbir şey olmamış gibi yaptıklarının üstüne düşünmeden hayatına aldırış etmeden devam ediyor. Oysa insanın kendini yargılaması, öz eleştiri yapması çok önemlidir.
Yaptığımız ne olursa olsun, insanda vicdan denen bir iç ses vardır. Vicdanımız kötü davranışlarımız karşısında susmaz, bize bunun acısını yaşattırır. Bir suça karıştığımızda, günah işlediğimizde, birine kötülük ettiğimizde, birini kırdığımızda vicdanımız ağır bir şekilde yaralanır. İçimizde, derinlerde bir yerde büyük bir üzüntü hissederiz. Bu da kendimizi yargılamamız gerektiğini gösterir.
Bazen herkesten ayrı, kendi dünyamıza çekildiğimizde içimizdeki sese kulak veririz. Bu vicdanın sesidir ve bizi kendimizi yargılamaya çağırır. İşte o zaman günahlarımız, hatalarımız, işlediğiniz suçlarla yüzleşiriz. İnsan hatalarıyla, yanlış davranışlarıyla yüzleşmeyi sevmez, bundan kaçmak ister ama vicdanımız yakamızı bırakmaz.
Kısacası kendini yargılamak sözünden kendimizi hesaba çekmek, iyi ve kötü, doğru ve yanlış davranışlarımızı ayırt etmeyi, kötü olan davranışlarımızı fark etmeyi anlıyoruz. Sanki biz kendi içimizde kurulan bir mahkemeye çıkmış oluyoruz. Her şeyimizi gözümüzün önüne getiriyoruz. İyi kötü bütün davranışlarımızı bir film şeridi gibi önümüze geliyor. Yaptığımızı kötülükler, hatalar için üzülüp pişmanlık duyuyoruz. Bu da aslında iyi bir şeydir. İnsan hatalarını, olumsuz davranışlarını görmüş oluyor. Bu sayede bir daha o kötülükleri yapmamak için kendini düzeltme sürecine girmiş oluyor.
Etiketler:
6. Sınıf