Bu bölümdeki metni inceleyerek hatasız kul olmaz ile ilgili kompozisyon konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
İnsanın olduğu her yerde hata da vardır. Hata insanlarla bütünleşmiş bir özelliktir. Bu yüzden insanlardan hatasız olmasını beklemek son derece anlamsızdır. Hayatta yanlış ve doğrular vardır. Hatalarımız da yaptığımız yanlışlar olarak karşımıza çıkar.
Hatayı her şeye dikkat etsek de elimizde olmadan başımıza gelen bir kaza gibi düşünebiliriz. Kimse bir kaza yapmayı, bir kazaya neden olmayı haliyle istemez. Ancak bazı şeyleri elimizde değildir. Bizi aşan bu tür şeyler insanı hataya zorlamaktadır. Bir sürücü ne kadar dikkatli olursa olsun karşısında kural ihlali yapan bir başka araç çıkar ve ona çarpar. Bunun adı da kaza olur. Hatalar da böyle istenmeyen ve bazen bizden kaynaklı olmayan kazalar gibi başımıza gelir. İşte insanlar için hatasızlık denen bir şey yoktur. Herkes değişen oranlarda hata yapar. Bunlar arasından hatasını görebilen ve sonrasında daha temkinli olan, tedbiri elden bırakmayan doğru yoldadır.
Elbette kimse hata yapmak istemez ancak ne kadar çok dikkat edersek edelim bir yerde kafamız karışır, iyi düşünemeyiz, dikkatsizlik ederiz ve hata yapabiliriz. Madem hata yapma lüksümüz son derece normaldir. O zaman yapacağımız en doğru iş, nerede hata yaptıysak bunların nedenini araştırmak, hatalarımızı fark etmek ve onları düzeltme yoluna gitmektir. Eğer hatalarımızdan gereken dersleri alırsak o zaman doğruya erişiriz. Kendimizi bundan sonrası için daha dikkatli bir hale getiririz. Tecrübelerin kıymeti de hatalardan ders alındığı için büyüktür.
Sonuç olarak hata insanın tabiatında vardır. İnsan olan herkes hayatında bazı dönemlerde ister istemez hata yapacaktır. Bunun aksini düşünmek olmaz. Yani sanmayın ki hiç hatası olmayan insanlar da var. Böyle bir şey söz konusu değildir. Hayatsız kul olsaydı günah işlemek olmazdı.