Bu bölümdeki metni incelediğinizde ayrılıkların ve hasretin yaşantımızdaki yerini anlatan bir kompozisyon yazınız için fikir alabilirsiniz.
Ayrılık hakkında ölümden daha acı olduğunu ifade etmek için ölüm Allah'ın emri de şu ayrılık olmasaydı sözlerinin geçtiği bir türkü vardır. Bu sözler ayrılığın insan hayatında ne kadar ağır bir durum olduğunu ortaya koyuyor. Ayrılık ve hasret ne kadar acıysa, kavuşmak da o kadar sevindirici bir durumdur. Anlayacağınız ayrılık ve hasret insan hayatının bir parçasıdır.
Bir de ayrılıklarımız koşar adım kavuşmalarımız topal dizeleri vardır. Burada da ayrılığın çok kısa ancak kavuşmanın çok uzun zaman sonra gerçekleştiğini anlıyoruz. İnsan yaşadıkça, yerinde yurdunda kalmıyor. Yaş geçtikçe eğitim hayatı, iş bulma derdi, geçim sıkıntısı için gurbete gitme durumu, askerlik, evlilik, taşınma gibi farklı nedenlere bağlı olarak memleketimizden, sevdiklerimizden, yakınlarımızdan ayrılmak zorunda kalıyoruz. Bu ayrılıklar içimizi acıtıyor.
İnsan sevdiklerinden alıştığı, doğup büyüdüğü çevreden ayrılınca içine bir ateş düşüyor. Gurbet kelimesi ayrılığı anlatana bir kelimedir. Gurbet garip düşmek gibi bir anlama gelir. Gurbete giden, yani evinden sevdiklerinden sılasından ayrılan biri gurbette olduğu için garip kalmış oluyor. Bu ayrılık süresince içimizde büyük bir hasret duygusu beliriyor. Hasret çekmek de özlem duymak anlamındadır. Memleketimizi, sevdiklerimizi, yuvamızı, ailemizi, arkadaş çevremizi yaşadığımız ayrılıktan dolayı özlüyoruz. Bu özlem kavuşma hayaliyle bir nebze olsun hafifliyor.
İşimiz bittiğinde, eğitim hayatımız sona erdiğinde, askerlik tamamlandığında, ya da bit tatil döneminde elimize bir fırsat geçtiğinde memleketimize, yakınlarımıza, sevdiklerimizi kavuşmak var ki onun verdiği mutluluğu tarif etmek mümkün değildir. Artık kavuşa zamanı geldiğinde kendimizi çok mutlu hissederiz.
Etiketler:
Kompozisyonlar