Bu sayfadaki yazı sizlere herkesin istediğini yapabileceği bir yerde hiç kimse istediğini yapamaz sözü ile ilgili kompozisyon konusunda fikir verecektir.
Toplumsal kurallar niçin var hiç düşündünüz mü? Tabii ki toplumsal düzeni sağlamak, yaşanabilecek karışıklıkların önüne geçmek, insanların uyum içinde yaşamasını kolaylaştırmak, kazaları, anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için vardır. Kural denen bir şey olmasaydı o zaman her yere curcunaya dönerdi.
Biz insanlar zaten toplum içinde yaşadığımız için kanunlarla belirlenmiş çeşitli kurallar vardır. Bu kurallara uymak da son derece önemlidir. Çünkü toplumsal düzeni sağlamadan büyük önemi olan bu kurallara uyduğumuzda hayatın düzenli bir şekilde yaşanmasına katkıda bulunuyoruz. Yok kurallar olmasa, o zaman herkes Ali kıran baş kesen gibi davranır, bencillik eder, en ön sıraya geçmek ister, önce ben işimi göreyim der ve her şey birbirine karışırdı. Bunun neticesinde insanlar kavga eder, trafik kazaları çok daha fazla olur, her şeyde bir kargaşa yaşanırdı. Mesela ekmek kuyruğu, banka kuyruğu, hastanede verilen sıralar toplumsal kurallara uymanın ne kadar gerekli odluğunu gösterir. Hiçbir yerde kural olmasa insanlar önce ben istediğimi yapayım dese, haksızlıklar yaşanır, başkasının sırasına saygı göstermez, öne geçerler. Bu da istenmeyen şeylerin yaşanmasına neden olur.
Görüldüğü gibi kanun ve kurallar aslında bizim iyiliğimiz, sorunsuz bir şekilde yaşamamız için konmuştur. Bunlar sosyal yaşamımızda düzeni sağlama işlevi görmektedir. Ben iyi ki toplumsal kurallar var diyorum. Yoksa hiç kimse istediğini adam akıllı yapamaz, her şey karışık bir hale bürünürdü. O zaman da toplumda bir işimiz görmek imkansızlaşırdı. Yani kuralsız bir hayatta kimse istediğini yapamayacağı için her şey eziyet olurdu.
Etiketler
Kompozisyonlar